Barret nyelőcső

Tisztelt Doktor Úr! Már 2010 óta refluxom van. Több gyógyszer után a Nexium vált be. Volt felmaródásom és Helicobacterom is, ami kezelve lett. Azóta napi 1 Nexiumot szedek. Azt mondták, hogy néha hagyhatok szüneteket hónapokra a Nexiumból, ha nincs különösebb panaszom. Ez az év nekem nagyon stresszes volt. Nagyon sok gondom volt. A gyomrom eddig nem igazán fájt, csak néha, de most már két hónapja sokat fáj. Reggel ha felkelek, evés után vagy ha éhes vagyok akkor is sokat fáj. Néha a torkon is egyik oldalt és mintha valami ott lenne. Úgy gondolom, hogy ez a stressztől is lehet talán. Fáj a hátam is, de ezt nem tudom, hogy összefügg a gyomrommal vagy gerinc probléma. Két hete gyomortükrözésen voltam és szövettani vizsgálatot is végeztek. Az eredményét leírnám. Klinikai diagnózisok: Barrett oesophagus Vizsgálati anyag, lokalizáció: I. gyomor. II. nyelőcső bioptatum Makroszkópos leírás: I. 1 színesgombostűfejnyi és 1 9mm hosszú szövetdarab. II. 1 színesgombostűfejnyi Mikroszkópos leírás: I. 2 db felszínes corpus nyálkahártya részlet azonosítható. A felszíni hám jól követhető, az oxynticus mirigyek szabályosak, a lamina propriában lobsejtes beszűrődés nincs, aktivitási jel nincs. Diagnózis: Ép corpus nyálkahártya részletek. BNO kód: U99.9 II. 1 felszínes nyálkahártya részlet látható, melynek egy részét több rétegű el nem szarusodó laphám, másik részét foveolaris hengerhám borítja, utóbbi alatt antrum típusú mirigyek láthatók, melyek szabályosak. A lamina propriában közepes fokú idült lobsejtes beszűrődés van. Aktivitási jel nincs. Diagnózis: Amennyiben a szövetrészlet egyértelműen a nyelőcsőből származik, úgy gyomornyálkahártya metaplasiáról, Barrett oesophagusról van szó. BNO kód: K22.9 Kérem, hogy Ön is véleményezze és írjon a további teendőkről. Kicsit aggódom, mert az interneten erről annyi rosszat olvastam. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Plósz János válasza Barrett oesophagus témában

Az endoszkópos leírás nélkül konkrétumot nem lehet írni. Az endoscopos diagnózis és a szövettan alapján is barrett-oesophagus igazolódik, aggodalomra akkor sincs ok, dysplasia (kóros sejtalakok) nem igazolódott, így a rosszindulatú elfajulás esélye kicsi, rendszeres endoscopos követés valamint folyamatos avscsökkentő kezelés javasolt.

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Megválaszolva: 2014. december 22.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Barrett nyelőcső
Tisztelt Doktor úr! Gyomortükrözésem leletét szeretném ha véleményezné. Akadálytalan eszközlevez. a nyelőcső nyálkahártya a cardia felett körkörösen irritált a...
Barrett oesophagus, rákos lehetek?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Gyomortükrözés után ezt az eredményt kaptam: a mélyduodenum ép a bulbus közepesen tág, a pylorus kerek megnyílik, antrumnyálkahártya...
Barrett oesophagus K21. 0
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! 2012 novemberében a gyomortükrözéskor eltávolítottak egy polipot (szövettan jó lett) a nyelőcsövemről és felírtak 1 X 40 mg Pantoprazol...
Kislány szedhet-e fitoösztrogén...
Baba cipő dilemma
Csuklás oka