Barret nyelőcső

Tisztelt Doktor Úr! Már 2010 óta refluxom van. Több gyógyszer után a Nexium vált be. Volt felmaródásom és Helicobacterom is, ami kezelve lett. Azóta napi 1 Nexiumot szedek. Azt mondták, hogy néha hagyhatok szüneteket hónapokra a Nexiumból, ha nincs különösebb panaszom. Ez az év nekem nagyon stresszes volt. Nagyon sok gondom volt. A gyomrom eddig nem igazán fájt, csak néha, de most már két hónapja sokat fáj. Reggel ha felkelek, evés után vagy ha éhes vagyok akkor is sokat fáj. Néha a torkon is egyik oldalt és mintha valami ott lenne. Úgy gondolom, hogy ez a stressztől is lehet talán.Fáj a hátam is, de ezt nem tudom, hogy összefügg a gyomrommal vagy gerinc probléma. Két hete gyomortükrözésen voltam és szövettani vizsgálatot is végeztek. Az eredményét leírnám. Klinikai diagnózisok: Barrett oesophagus Vizsgálati anyag, lokalizáció: I. gyomor. II. nyelőcső bioptatum Makroszkópos leírás: I. 1 színesgombostűfejnyi és 1 9mm hosszú szövetdarab. II. 1 színesgombostűfejnyi Mikroszkópos leírás: I. 2 db felszínes corpus nyálkahártya részlet azonosítható. A felszíni hám jól követhető, az oxynticus mirigyek szabályosak, a lamina propriában lobsejtes beszűrődés nincs, aktivitási jel nincs. Diagnózis: Ép corpus nyálkahártya részletek. BNO kód: U99.9 II. 1 felszínes nyálkahártya részlet látható, melynek egy részét több rétegű el nem szarusodó laphám, másik részét foveolaris hengerhám borítja, utóbbi alatt antrum típusú mirigyek láthatók, melyek szabályosak. A lamina propriában közepes fokú idült lobsejtes beszűrődés van. Aktivitási jel nincs. Diagnózis: Amennyiben a szövetrészlet egyértelműen a nyelőcsőből származik, úgy gyomornyálkahártya metaplasiáról, Barrett oesophagusról van szó. BNO kód: K22.9 Kérem, hogy Ön is véleményezze és írjon a további teendőkről. Kicsit aggódom, mert az interneten erről annyi rosszat olvastam. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza Barrett oesophagus témában

Az endoszkópos leírás nélkül konkrétumot nem lehet írni. Az endoscopos diagnózis és a szövettan alapján is barrett-oesophagus igazolódik, aggodalomra akkor sincs ok, dysplasia (kóros sejtalakok) nem igazolódott, így a rosszindulatú elfajulás esélye kicsi, rendszeres endoscopos követés valamint folyamatos avscsökkentő kezelés javasolt.

Kérdés: 2014. december 22., 12:08; Megválaszolva: 2014. december 22., 20:08
Kérdések és válaszok: Egyéb
Folyamatos Szédülés
Pfizer covid vakcina
Folyamatos Szédülés
Szédülés és magatehetetlenseg
Orvosi vizsgálat