Erozív reflux

Tisztelt Doktor Úr! Mégegy kérdés motoszkál bennem mert 1 hónap PPI szedés után is fáj a gyomorszájamtól felfelé a nyelőcsövem. A diagnózisom ez volt: Cardia lazán zár. A nyelőcső nyálkahártyája a cardia felett hyperaemias, hosszanti csíkokban erodált. LA st B reflux. diagnózis: K2100 refux, oesophagitissel. A doktor úr azt mondta a reflux miatt alakult ki a gyulladás a nyelőcsőgyulladás. Ez biztos? Mert 1 hónap PPI szedés után is ugyanúgy fáj, ugyanúgy köhögök fel slejmet, émelygek, álmosnak érzem magam egész nap, nem lehet, hogy bakteriális / gombás(Candida) eredetű az látszott volna a gyomortükrözésnél (fehér telepek nem látszódtak)? Ráadásul előtte volt egy nagyobb náthás megfázásos 2 hetem amire antibiotikumot is szedtem (Fromilid) . Tehát biztos, hogy múlnia kell a PPItől a gyulladásnak / erózióknak csak szedjem még hónapokig (legyek türelemmel) a PPI-t, vagy induljak el más irányba? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza PPI témában

A nyelőcső-erosiok biztosan savas eredetűek. Gombás gyulladás előfordul a nyelőcsőben, de az más képet ad (ahogy írta is fehér felrakódás, mely alatt a nyálkahártya piros) . Ha váladékot köhög fel, az a légutakból származhat, így lehet, hogy abból a fertőzésből még nem gyógyult meg teljesen. Az antibiotikum kezelést követően érdemes huzamosabb ideig (legalább 1 hónapig) pre- és probiotikumot használni. A reflux miatt szedje tovább a PPI-t, egyen gyakran, egyszerre keveset, kerülje a szénsavas italokat valamint érdemes az ágy fejvégét megemelni.

Kérdés: 2014. december 08., 15:45; Megválaszolva: 2014. december 08., 20:42
Kérdések és válaszok: Egyéb
Irányított hashajtás, gyógyszer...
Kaphatok covid vakcinát? és melyik...
Folyamatos Szédülés
Várható-e javulás...
Pfizer covid vakcina