• Lisztérzékeny vagyok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 10 éve meglévő lábszár ödémám van. Azt szeretném azért elmondani ezzel kapcsolatban, hogy 25 éves fiatal nő vagyok, 160 cm 48-50 kg, kicsit magasabb testzsír százalékkal. Ennek ellenére is elmondhatom vékony testalkatú vagyok, csípőtől bokáig viszont feltűnően vastagabb mint a felső testem. A 10 évem alatt Nyíregyházán és Debrecenben is feküdtem benn, vese betegség, szívbetegség, hormonok, fehérje szérum vizsgálat, kapilláris vizsgálat, biopszia stb tehát sorolni sem tudnám mi mindent néztek a teljes belgyógyászati kivizsgáláskor, majd megállapították lipödémám van, ehhez társul a nyiroködéma. Nagyon vigyázok a súlyra főleg e miatt, ám fel szaladt rám 2 kg. Fehérje diétázni keztem, méghozzá a legszigorúbb fajtáját, semmi pékáru, burgonya vagy rizs. Így pár nap múlva azt tapasztaltam, hogy nincs a lábszáramon víz, az egész testemen érzem, hogy " könnyebb" vagyok és nem azért mert éhezem, jókat eszem sovány húsokból és zöldségekből. Mivel azóta is mérsékelten vagy egyáltalán nem tapasztalom a vizesedést elkezdtem gondolkodni mi változott. Elhagytam a pékárukat. Utána olvastam a lisztérzékenység tüneteinek, a székletem valóban híg volt mióta eszemet tudom, ezt ráhagytam arra, hogy 11 évesen műtöttek epekővel. Ekkor tájt álltam meg a növekedésben is és az is stimmel, hogy rendkívül fáradékony vagyok, de úgy gondoltam a vízhajtók miatt van. Elnézést kérek a hosszú bevezetőért, de igyekeztem minél több információt adni! A kérdésem pedig az lenne / egyedül az allergia vizsgálat maradt el/ okozhatja a 10 éves ödémámat az hogy esetleg lisztérzékeny vagyok? Elképzelhető hogy Hypoproteinaemiás ödémám van ami most a fokozott fehérje bevitellel és diétával javulni kezdett? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a ödéma témában

        Nem elképzelhetetlen a diagnózis. Kimutatására vérvétel is elegendő, de ez csak akkor pozitív, ha van gluténbevitel (tehát gluténmentes diéta tartása mellett nincs értelme).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2014. szeptember 23., 18:02; Megválaszolva: 2014. szeptember 26., 16:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: