Stroke megelőzés

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék a Magyar Stroke Társaság XI. konferenciáján elhangzott új kezelési lehetőségről a stroke megelőzésében. Érdekelne az új gyógyszerek neve, melyet a pitvar fibriláció esetében alklamaznak a K-vitamin-antagonista helyett. Érdekelne az új gyógyszer működésmechanizmusa, valamint lehetséges mellékhatásai. Köszönettel:

Dr. Árki Ildikó válasza véralvadásgátló témában

Tisztelt Kérdező!

Jelenleg tudomásom szerint két hatóanyag (rivaroxaban és dabigatran) van forgalomban. Részletes hatásmechanizmus, mellékhatás ismertetés meghaladja rovatunk kereteit. A dabigatran direkt thrombin gátló, a rivaroxaban pedig direkt Xa faktor gátló. Pitvarfibrillációban nem lehet OEP támogatással írni a készítményeket.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2013. december 05., 18:42; Megválaszolva: 2013. december 10., 17:20
Kérdések és válaszok: Egyéb
Szedhetem a BioTech USA Multivitamin...
Syncumar mite-t szedek (napi 2 és fél tablettát tüdőemblia miatt - 2012 novemberében volt) . Le van gyengülve az immunrendszerem, ezért egy hónapig...
Ismerelen eredetű fej- és állkapocs...
Tisztelt Doktornő! Körülbelül egy hónapja a jobb oldali állkapocs- illetve halánték tájon erős fájdalmat érzek, különösen rágáskor, illetve ha...
Hát-, fej-, mellkas fájdalom
Lábon folt
Folt lábon