Magas koleszterinszint - diéta

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr, 37 éves nő vagyok (150 cm, 53 kg, két gyermekem van, 8 és 5 évesek) . Megállapították most novemberben, hogy magas a koleszterinszintem (7, 7 körül van) , ez magas érték, gyógyszert írtak fel rá (Roxera 15 mg) . Azt mondták, hogy genetikai eredetű a problémám. A gyógyszer szedése mellett diétáznom is kellene. Általános információkat kaptam csak az orvostól (kerüljük a zsíros ételeket, sok zöldség-gyümölcs, tojás max. 2 db egy héten) . Szeretném tudni, hogy: 1. mennyi az a zsírmennyiség, amit egy nap alatt el lehet fogyasztani, illetőleg 2. létezik-e olyan diéta, mint pl a cukorbetegségnél a 150 g CH diéta (ami 5 alkalomra elosztva adja az elfogyasztható mennyiséget) , csak az elfogyasztott zsír mennyiségére vonatkoztatva (pl. 200 g egy nap alatt, ez csak egy példa, nem tudom, mennyi az annyi) . Az interneten sokféle információ kering, nem igazán igazodom ki, szeretném szakorvos véleményét kérni. Egy napi étrend-példa is sokat segítene. Illetve még egy fontos kérdés számomra, hogy sertéshús fogyasztható-e. Még kérdezném, hogy az orvos szerint a fogamzásgátló mellett szedhető a Roxera (nyilván nem egy időben) , remélem, ez tényleg így van. Tisztelettel várva válaszát, Tímea

Legfrissebb cikkek a témában

Postás Tiborné válasza diéta témában

Kedve Kérdező!

A két gyógyszert szedheti, de tájékoztatnám a zsír csökkentésre ható gyógyszereket előnyösebb az esti étkezés idejében bevenni. A válaszaim sorban:

1.a napi kalória 25-30%-ban lehet un. "zsír",

2. létezik az Ön számára diéta, természetesen ételeket is lehet az adott irányelveknek megfelelően összeállítani.

Ahhoz, hogy megfelelően korrekt tájékoztatásban részesüljön keressen fel dietetikust, sok kórházban van dietetikai szolgálat, ahol háziorvosi beutalóval, vagy anélkül, de labor lelettel, egyéb egészségi állapotáról tájékoztatást adó iratokkal ingyenes ellátásban részesülhet. Amennyiben ezzel nem tud élni, magán dietetikai ellátás is van országszerte, ez azonban költséggel jár.Nem tudom Ön hol lakik, de ha Szolnok az Ön számára elérhető távolságban van szívesen állok rendelkezésére kórházi keretek között.

Kérdés: 2013. november 20., 08:46; Megválaszolva: 2013. november 26., 15:24
Kérdések és válaszok: Egyéb
Cukorbetegséggel kapcsolatban
Tisztelt Dr. Úr. Elnézést hogy levelemmel zavarom, édesanyám cukorbetegsége miatt próbálok informálódni, hogy segítení tudjak neki. Van benne...
mi lehet ez?
Tisztelt Doktor úr! panaszaim márciusban kezdődtek, lágyabb székletet tapasztaltam napi 1-2 x voltam wc-n, amire én azt hittem tévesen hogy...
ketogén diéta
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 1, 5 hete csinálom a ketogén diétát, 5-8 kilo leadása céljából. A szénhidrát bevitel 30gr alatt van és a...
Megállt az orvos"tudomány"
Kedves Doktor Úr! Férjem az új évet diétával kezdte.Fehér liszt, cukor és a tejet teljesen elhagyta. 56 éves, 93-kg 175cm. Kb másfél hónapja...
Fél éve tartó probléma