Heparin és NSAID együttes alkalmazása, gyomorvérzés

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr, artroszkópiás térdműtét (sportsérülés miatt) során ACL teljes szakadást állapítottak meg, és ellátták a porcsérülést is. A műtétet követően heparin (Clexane 0, 4mg) kezelést kaptam trombózis ellen, 15 napig, és NSAID fájdalomcsillapítót, Xafo Rapid 8mg 2x1-et a fájdalomra és gyulladásra. Egy közeli orvos barátom figyelmeztetett, hogy a heparin és az NSAID együttes szedése még jobban növeli a NSAID gyomorvérzést okozó nagyon komoly mellékhatásának esélyét. Adott Controloc 40mg (Pantoprazole) tablettát, mondván, hogy ez segít megvédeni a gyomromat és bélrendszert, ez mellett nem kell tartanom a gyomorvérzéstől. Mivel szerencsére nem voltak komolyabb fájdalmaim, összesen két darab NSAID tablettát vettem be, több nem kellett. Ellenőrzéskor az operáló orvosnak mondtam is, hogy a Xafo-t nem szedtem, mert nem fájt annyira, de ő mondta, hogy pedig az kellett volna, mert az a gyulladást is csökkenti, nem csak a fájdalomra van. Hotemin kenőccsel kentem, miután levették a kötést. Hamarosan megyek szalagpótlásra, ez már jóval komolyabb beavatkozás lesz. Itt is megkapom majd a heparint (akár 20-30 napig is, és 0, 6ml lesz, mivel már 90 kg vagyok) és tartok tőle, hogy itt már komolyabb fájdalmakra számíthatok, kelleni fog az NSAID szedése. A Controloc 40mg-ot megint szedni fogom, de véleményüket szeretném kérni, hogy mennyire kell tartanom a gyomorvérzéstől? Most szednem kell majd, a gyulladás miatt is. Gyógytornán egy páciens mondta, hogy neki bevérzett a gyomra a Xafo Rapidtól. Nagyon tartok ettől, mit tehetek? Tudtommal nincs fekélyem, és más emésztési gondom sem, nem volt gyomorvérzésem se. Köszönettel!

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Árki Ildikó válasza non szteroid gyulladásgátló témában

Tisztelt Kérdező!

A NSAID gyulladásgátlók mellékhatása gyomor-bélrendszeri vérzés lehet. Sokan szednek ilyen készítményeket, és van akinél valóban gyomor-bélrendszeri vérzés alakul ki. A gyomorvérzés előfordulási valószínűségét megjósolni nem lehet, nyugodtan beszélje meg operáló orvosával is aggodalmait.

Kérdés: 2013. január 21., 10:56 ;Megválaszolva: 2013. január 22., 19:18
Kérdések és válaszok: Egyéb
A múltkor írtam önnek és a választ...
TB ellátás lehetősége
Szegycsont körüli fájdalom
Esti zavararodottság, demencia
Anyukámnak egy ideje az a téveszméje van, hogy minden este miután lefeküdt az ágyba, újból fel akar öltözni és haza akarna menni. Szakorvosnál nem...
Derékfájás
Jó estét! Biztonságőri munkát végzek, és volt időszak amikor 8 és 10 órán keresztül csak álltam és sétáltam. Szerintem ez miatt alakult ki...