inzulin rezisztencia

Tisztelt Doktornő, 3 éve pajzsmirigy alulműködésem van gyógyszert szedek rá, és a napokban elvégeztettem egy inzulin reziszencia vizsgálatot mivel hiába van rendben a pajzsmirigyem hízok, ill a felszedett kilók nem mennek le. A vizsgálaton az alábbi eredmények jöttek ki. Glükóz fluoridos 4, 5 mmol/L TSH 2, 320 mIU/L Glükóz terhelés 60' 6, 0 mmol/L Glükóz terhelés 120' 5, 5 mmol/L Inzulin 12, 1 mIU/L Inzulin terhelés 60' 64, 8 mIU/L Inzulin terhelés 120' 42, 3 mIU/L HOMA-IR 2, 4 Kérdésem a következő lenne jók-e ezek az eredmények, vagy fennáll az inzulin redzisztenicia. Esetleg menjek-e valami további vizsgálatra, ha igen mire? Avagy ha fennáll akkor kell-e vmilyen gyógyszert szednem. Ill megköszönném ha megírná, hogy milyen eredmények fogadhatók el, ennél a vizsgálatnál. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Brasnyó Pál válasza inzulinrezisztencia témában

Tisztelt Kérdező!

A kalkulált inzulinrezisztencia érték 2, 42. 4 felett biztosan kóros, 2, 5 feletti értéket határértékként szokták kezelni. Mindenesetre az inzulinrezisztencia is lehet tünet, a fenti eltérések miatt, amennyiben egyéb okot nem sikerült kimutatni a családorvosi vizsgálat során, endokrinológiai/obesitológiai vizsgálat javasolt.

Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2012. december 19., 09:28; Megválaszolva: 2012. december 20., 18:41
Kérdések és válaszok: Egyéb
Inzulin rezisztencia 2
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az inzulin rezisztencia gyógyítható, vagy csak kezelhető gyógyszerrel, mozgással, és diétával? Mennyi idő kell ahhoz...
Ortopédiai probléma vagy...
Borda menti fájdalom mindkét oldalon?
Kedves Doktornő/Doktorúr, 24 éves fiú vagyok. Koronavírus fertőzésem volt 4 hónapja. 3 oltással rendelkeztem, nem viselt meg nagyon-nagyon, de...
Égési sérülés utáni duzzanat...
Vér eredmény
Vér labor vizsgálatomnál Eosinopil gran. 6,96 % Haemoglobin 118 % Haematokrit 34 % MCV 78 MCH 345 Vas 3,4 Ezek az eredmények jelentenek...