Édesítőszer mánia - betegség előjel lehet? Káros?

Tisztelt Szakértő! Barátnőm igen kedveli az édes ízt. Cukrot vagy mézet nem fogyaszt, mert szerinte az hizlaló (ez igaz) de helyette töménytelen mennyiségű édesítőszert használ. (Ezeket a nulla kalóriás szintetikus izéket.) Egy csésze kávéba 2-3 helyett akár 10-15-öt is beletesz. Tiszta vizet nem szeret inni, mert nem ízlik neki. Én azon lepődtem meg, amikor a sima vízbe dobált bele néhány ilyet és úgy itta. Párszor belekóstoltam az általa finomnak ítélt feltuningolt italába, de számomra csömör, szinte ihatatlanul édesnek tűnt. Elvileg nem cukorbeteg, legalábbis korábbi vizsgálatkor állítólag normális volt a vércukor szintje. A vérnyomása elég alacsony, 90-100 között szokott lenni, amit masszív kávéfogyasztással sem igazán tud 100 fölé emelni. Kérdéseim: Lehet összefüggés eközött és az édesítőszerek között? Lehet ez valami betegség, vagy csak káros szokás? Úgy nyúl az édesítőszerhez mint valami droghoz. A napi mennyiséget többszörösen (! ) túllépi. Én nagyon aggódok érte, nem szeretném ha pár év alatt tönkremenne valamelyik szerve vagy az egészsége. Sajnos makacs lány, így nem tudok rá hatni. Kell aggódnom miatta? Mit tanácsolna?

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Boros Miklós válasza édesítő témában

Ez valószínűleg egy rossz szokás, esetleg az ízérzés zavara miatt van. Érdemes lenne az ízérzést neurológiai vizsgálat során ellenőrizni, keressen fel barátnője ideggyógyászt.

Kérdés: 2012. július 05., 03:47; Megválaszolva: 2012. július 09., 21:52
Kérdések és válaszok: Egyéb
Serum Calcium
Vérhigító oltásra
Lehet COVID utóhatás?
Covid oltás után alkohol?
Hasi fájdalom