Mitől ödémásodok?

Tisztelt Doktornő! Van egy nagy problémám. Ödémásodik az egész testem. Régen (gyerekkoromban) nyaranta a nagy melegben dagadtak a lábaim (ez családi vonás, édesanyám és nagymamám is ilyen) , de reggelre mindig elmúlt. Két éve már télen is bedagadtak a lábaim. Megnézték azóta a veséimet - semmi gond, vénáimat a lábamban - semmi gond, szívem - mitrális billentyű prolapszusom van, de ettől elvileg nem vizesedhetnék. Tavaly szeptemberben azt állapították meg, hogy nyiroködémám van (kórházban, de nem vizsgáltak, csak ránézésre) . Azóta fáslizom a lábaimat, gyógyharisnyát hordok, de nem igazán használ. Kb. 1, 5 hónapja pedig már test-szerte vizesedek (karjaim, hasam, fenekem, lábaim végig) . Szeretnék tanácsot kérni, hogy mitől lehet ez? (szeretnék mindent körbejárni, mielőtt "belenyugszok" a nyiroködémába és abba, hogy nem lehet mit tenni vele) . Elég keveset alszom (kb. 4-5 órát naponta, néha kevesebbet és nagyon ritkán többet) . Két gyermekem van (mindkét terhesség alatt vizesedett a lábam, főleg az elsőnél 2005-ben, de fehérje nem volt a vizeletemben, sómentes diéta sem használt) . Félek, hogy nem terheli-e nagyon meg a szervezetemet (szívemet) ez az állandó víz. Nem lehet-e esetleg vérképből megállapítani, hogy nem-e valami túl sok, esetleg túl kevés a szervezetemben? Meg akarok gyógyulni! Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Bibi-81

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza ödéma témában

Kedves Kérdező!

Látatlanban nehéz véleményt mondani. A nyirokkeringési zavar a végtagokon szokott jelentkezni, valószínű, hogy az egyéb testtájakon észlelt ödéma nem nyirokkeringési zavar. Nem említi, hogy a testsúlya változott-e a vizesedéssel arányban valamint egyéb tünet, például hasmenés jelentkezik-e. Fontos tünet lehet, hogy éjszaka fokozódik-e a vizelet ürítése, vagyis kiürül-e fekvő helyzetben az ödéma. Mindenképpen javasolt kivizsgálása, ezen belül a szérum albumin (fehérjefajta) mennyiségének megállapítása mivel az alacsony albumin szint is vezethet ödémához. Elsőként, keresse fel háziorvosát.

Kérdés: 2012. június 27., 10:24; Megválaszolva: 2012. június 28., 18:46
Kérdések és válaszok: Egyéb
Laboratóriumi eredmény
Lenyeltem!
Serum Calcium
Vérhigító oltásra
Lehet COVID utóhatás?