• Mitől ödémásodok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Van egy nagy problémám. Ödémásodik az egész testem. Régen (gyerekkoromban) nyaranta a nagy melegben dagadtak a lábaim (ez családi vonás, édesanyám és nagymamám is ilyen), de reggelre mindig elmúlt. Két éve már télen is bedagadtak a lábaim. Megnézték azóta a veséimet - semmi gond, vénáimat a lábamban - semmi gond, szívem - mitrális billentyű prolapszusom van, de ettől elvileg nem vizesedhetnék. Tavaly szeptemberben azt állapították meg, hogy nyiroködémám van (kórházban, de nem vizsgáltak, csak ránézésre). Azóta fáslizom a lábaimat, gyógyharisnyát hordok, de nem igazán használ. Kb. 1, 5 hónapja pedig már test-szerte vizesedek (karjaim, hasam, fenekem, lábaim végig). Szeretnék tanácsot kérni, hogy mitől lehet ez? (szeretnék mindent körbejárni, mielőtt "belenyugszok" a nyiroködémába és abba, hogy nem lehet mit tenni vele). Elég keveset alszom (kb. 4-5 órát naponta, néha kevesebbet és nagyon ritkán többet). Két gyermekem van (mindkét terhesség alatt vizesedett a lábam, főleg az elsőnél 2005-ben, de fehérje nem volt a vizeletemben, sómentes diéta sem használt). Félek, hogy nem terheli-e nagyon meg a szervezetemet (szívemet) ez az állandó víz. Nem lehet-e esetleg vérképből megállapítani, hogy nem-e valami túl sok, esetleg túl kevés a szervezetemben? Meg akarok gyógyulni! Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Bibi-81

        Dr. Szanyi Andrea válasza a ödéma témában

        Kedves Kérdező! Látatlanban nehéz véleményt mondani. A nyirokkeringési zavar a végtagokon szokott jelentkezni, valószínű, hogy az egyéb testtájakon észlelt ödéma nem nyirokkeringési zavar. Nem említi, hogy a testsúlya változott-e a vizesedéssel arányban valamint egyéb tünet, például hasmenés jelentkezik-e. Fontos tünet lehet, hogy éjszaka fokozódik-e a vizelet ürítése, vagyis kiürül-e fekvő helyzetben az ödéma. Mindenképpen javasolt kivizsgálása, ezen belül a szérum albumin (fehérjefajta) mennyiségének megállapítása mivel az alacsony albumin szint is vezethet ödémához. Elsőként, keresse fel háziorvosát.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Itt kérdezhet

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. június 27., 10:24; Megválaszolva: 2012. június 28., 18:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Férfiak és inkontinencia
        Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Infografika és videó
      • Hirdetés