• vérkép értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Hölgyem/Uram! A múlt heti vérképem eredménye szerint megint alacsony a vasam. 9.6. Ugyanakkor a Hemoglobin és Hematokrit számom pedig magasabb. A kettő nem zárja ki egymást? Csatoltam a vérképemet. Elég régen küszködök már a vashiánnyal. Gyakorlatilag kamaszkorom óta- Maltofert szoktam kapni a probléma orvoslásásra, de én is megpróbálok rá figyelni a gyógyszermentes időszakokban. Étkezésem változatos:főzelékek, levesek, hal, aszalt gyümölcsök, magvak, szezonális gyümölcsök. Menstruációm átlagos, 3-4 napig tart, minimális vérzéssel. Azt vettem észre, hogy a Maltofer energiabombaként hat rám, ha beveszem rá egy fél órára kipattan a szemem és nagyon aktív leszek. Viszont nélküle aluszékony vagyok, csökken a koncentráció képességem, és el tudnék aludni. Ugyanakkor éjszaka álmatlanság gyötör és felszínesen alszok, fáradtan ébredek. Lehet hogy nem ezzel van összefüggésben, de körülbelül egy éve észrevettem, hogy a memóriám sem a régi (28 évesen), elfelejtek fontos dolgokat, teljesen kiesik 1-1 történet, és még a körülményei is. DIagnosztizált betegségem nincs, egyedül a kezeimen tapasztalok bőrelváltozást (ekcéma), apró fehér hólyagok formájában. Mit tudok tenni? Mit tanácsol?

        Dr. Szanyi Andrea válasza a laboreredmény témában

        Kedves Kérdező! Ha a haemoglobin szint normális és a szerum vas szint alacsony, illetve az Ön esetében valamivel a normál érték alsó határa alatt van, azt jelzi, hogy már nem áll fenn vérszegénység, de a vasraktárak még nem telődtek, a transzferrin szintje is magasabb.( Ez a fehérje a vas szállításában vesz részt. ) A vastabletta szedését a haemoglobin szint normalizálódása után még néhány hónapig folytatni szükséges, hogy a vasraktárak is telítődjenek. A vastabletta beépüléséhez több napra van szükség, azonnali euforizáló hatása nem ismert. A vöröshúsok, a máj vastartalma magasabb, ezek fogyasztása ajánlott. Az ekcéma nincs összefüggésben a vashiánnyal. A memóriazavar a kialvatlanság következménye lehet.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2012. április 05., 15:42; Megválaszolva: 2012. április 08., 21:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: