• Káros-e az a röntgensugárzás, amit kaptam?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 15 éves koromtól kezdve 21 éves koromig kb. 30szor röntgenezték a gerincemet. A legutóbbi alkalomkor 6szor egy nap (2nyaki, 2háti, 2deréki). (Ez a napi 6 nem volt túl sok? ) Azt szeretném kérdezni, hogy ennyi sugárterhelés károsította a szervezetemet? Az utóbbi időben ettől félek. Válaszukat köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a röntgen témában

        Tisztelt Kérdező! A röntgenfelvételek a mai orvostudományban nagyon hasznosak, szinte nélkülözhetetlenek, ez közismert. A hagyományos röntgenfelvételek sugárterhelése általában kicsi. Arról nem írt sajnos, hogy mi is volt az oka ennek a felvétel sorozatnak. Ha a legutóbbi 6 felvételt aggályosnak tartja, akkor feltételezem, hogy nem mind a 30 esetben röntgenezték végig a teljes gerincét. Még ha a legnagyobb sugárdózist jelentő ágyéki gerincfelvételt számítjuk, 30 ilyen felvétel 2-3 teljes hasi-kismedencei CT vizsgálat sugármennyiségét jelenti, és még annak sincs kimutatható ártalma az egyes emberre nézve. A nyaki gerinc felvételek sugárterhelése ennek kis része. Az orvosi tevékenységből eredő sugárártalomról főleg a CT vizsgálatok elterjedése miatt, és leginkább népesség szinten szoktak beszélni és írni. A röntgenvizsgálatoknak az egyes emberre nézve nincsen kimutatható, számítható, reális mértéke, ha a felvételeket a klinikum (diagnosztika-kezelés-követés) által szükséges mértékben alkalmazzák. Nem sugárterhelő módszerként MR vizsgálat végezhető a gerincről, de az adott esetet nem ismerve, nem tudom, hogy Önnél szóba jön-e ez a vizsgálat, esetleg készítettek-e már ilyet. Kezelőorvosától kérjen ez ügyben tanácsot.


        Kérdés: 2012. március 30., 14:28; Megválaszolva: 2012. április 03., 21:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: