• Célszerű szakorvoshoz fordulni?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Szakorvos! Összetett a kérdésem. 2008-ban myoma miatt méheltávolítás műtétem volt (petefészkek maradtak).Utána többször éreztem alhasi, erősen, késszerűen nyilalló fájdalmat, ami a nagyajkakba sugárzott, hosszanti irányú (középen, hüvely vonalában).Elmúlt, de egy ideje újra jelentkezik, éppen tegnap, kb 20 percig tart, hirtelen jön, fokozódik az erőssége és ugyanígy múlik el. A közösülés legtöbbször fájdalmas, hüvelyem száraz.Vesekólikában többször volt részem, ez nem az a fájdalom.Évente járok urológiai controllra.Nőgyógyászati panasz? Ezzel egyidejűleg a bal combom, hátul fáj (térd mögött vékony, nem kiemelkedő visszér látható).Ez zsibbadás szerű fájdalom, kb 1 hete érzem, térd mögött indult, most már le és felfelé irányul.Jobb lábikrában görcsöt érzek, ez tavaly is volt, társult egy aranyeres panasszal, gyógyszertárban vény nélkül kapható gyógyszer használt. Most csak krémmel kenem. Érsebészeti panasz? Lisztérzékeny hordozó vagyok, gyerekkoromban colitisem volt, lányom coeliakiás 5 éve.Esetleg nézessem meg magam gastroenterológussal is, labor készült 5 éve, nem tükröztek (nem is szeretném, ha más módja is van).Hirtelen felpuffad hasam.bal oldalon, köldök körül éles, szúró fájdalom jelentkezik, maszírozással elmúlik, kb negyed óra alatt.Tulajdonképpen gyerek korom óta vannak hasi panaszaim. Mostanában többször volt hígabb székletem, de a férjem cukorbetegsége miatt én is nyírfacukrot és nádcukrot használok, eszek kb fél éve.Nyílván nem is híztam, kevesebbet sütök(nem hetente, hanem kéthetente).Irodában dolgozok, mellékállás mezőgazdaság, jó fizikumú vagyok. Kérdésem:induljak-e el valamilyen kivizsgálásra, vagy nem érdemes ezekkel a tünetekkel foglalkozni? Akár egyenként célszerű utánajárnom, minden szakorvosnál? Ennyire nem szeretek magammal, a panaszaimmal foglalkozni, de nyilván az érdekem.Csak most úgy felhalmozódtak, és lehet, hogy kifognak rajtam. Köszönöm a válaszát, válaszukat!

        Dr. Boros Miklós válasza a hasi panasz témában

        Tisztelt Kérdező! A panaszok nem egy szervrendszerre utalnak, eléggé szerteágazóak. Mindenképpen javasolt egy nőgyógyászai kontroll. A hasi panaszok miatt vezessen étkezési naplót és csökkentse az egyszerű szénhidrát arányát. Alkalmazzon probiotikus kúrát és figyeljen oda a elégséges folyadékfogyasztásra. Legyen napi 5 étkezés, de kisebb mennyiségű. A gerinctorna elsajátítása és rendszeres végzése is sokat segíthet a panaszok enyhítésében. A napi rendszeres mozgás és a stresszkezelés együttesen szüntetheti meg a kiváltó okokat. Első lépésbem ezt javasolnám.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2012. március 30., 10:09; Megválaszolva: 2012. április 03., 11:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: