• Érdeklődés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértő! Napi szinten mennyi idő nem káros az egészségre asztali számítógép(nem LCD monitoros) előtt számítógépezni, internetezni? Köszönöm ingyenes válaszát!

        Halmosi Edina válasza a számítógép témában

        Tisztelt Kérdező! A tudomány mai állása szerint a monitor előtt végzett munka nem okoz tartós károsodást a szemben, illetve a látásban. A modern monitorok már semmilyen egészségre káros sugárzást nem bocsátanak ki. A régebbi típusú monitoroknak káros ionizáló sugárzásuk volt, ezek használata már nem javasolt, esetleg szűrők és védőszemüvegek használatával együtt. A tartós monitor előtti munkavégzés azonban számos panaszt okozhatnak. Előfordulhat időnként vagy tartósabban elhomályosuló látás, fókuszálási nehézségek, szemégés, szemszárazság, fokozott könnyezés. Mindezek a szem megerőltetésére, túlterhelésére vezethetők vissza. A szemen kívül a számítógépes munka gyakran okoz fejfájást, nyak-, váll- és/vagy hátfájdalmat. Ez az úgynevezett “computer vision syndrome” (CVS; számítógépes látási tünetegyüttes). Azért, hogy a monitor előtti munka, és koncentrálás hosszan elviselhető legyen, időnként érdemes szüneteket tartani. Álljon fel a gép mellől, mozgassa meg izmait, nézzen ki az ablakon, pihentesse szemeit és igyon bőséges folyadékot. Üdvözlettel: Halmosi Edina


        Halmosi Edina
        optometrista-kontaktológus Itt kérdezhet

         Halmosi Edina

        Kérdés: 2012. március 18., 00:42; Megválaszolva: 2012. március 21., 20:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: