• emelkedett ck érték

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        TISZTELT DR. NŐ/ÚR! Kolleszterin szint csökkenésére Sortis 10 mg és Aspentert szedtem de csak 25 napig mert elkezdődött az izomfájdalom és gyengeség előbb a lábaimban most a karjaimban és az egész testem nagyon fáj. A labor eredmények jók, kivéve a C K éréket ami 307ul/ml(ez a labor normál értéknek 20-180Ul/ml ad meg ). Én leálltam már a Sortis szedéssel és holnaptól már az Aspentert sem szedem be. Mit tehetek, megáll az izomsorvadás, kell e valamit szedni? A séta, mozgás ártalmas most? imádok úszni de nem tudom szabad -e most? Előre is köszönöm, tisztelettel:Nagy Mária

        Dr. Molnár Dóra válasza a statin témában

        Kedves Nagy Mária! A Sortis mellett ritkán izomfájdalom, CK emelkedés valóban előfordulhat, az Ön esetében azonban ez a labortóriumi eltérés nem túl jelentős. Komoly izomkárosodás esetén a normál CK szint többszöröse lehet a mért CK érték. Javasolt a gyógyszer kihagyása, bő folyadék fogyasztás és néhány napig az erős fizikai terheléstől való tartózkodás. A panasz várhatóan meg fog szűnni, a laboratórium eltérés normalizálódni fog. Fontos megjegyezni, hogy izomfájdalmat, akár laboratóriumi eltéréssel is, nem csak gyógyszer okozhat. Természetes módon hasonló eltérések tapasztalhatóak izomláz, hidegrázás, esetleg influenza, vagy egyéb vírusos vagy bakteriális megbetegedéssel kapcsolatban is. Amennyiben panaszai nem szűnnek, vagy súlyosbodnak forduljon háziorvosához. Jobbulást kívánok, tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2012. március 05., 18:25; Megválaszolva: 2012. március 06., 21:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: