• Láb dagadása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Éesanyámnál két évvel ezelőtt hólyagrákot diagnosztizáltak. Azóta két műtéten esett át ill. egy sugárkezelésen, továbbá a legutóbbi - két hete végzett - vérkép, MRI, tüdő vizsgálatok eredménye alapján nem látnak daganatra utaló jeleket. Életmódváltásának (is) köszönhetően közérete is rendben van. Aggodalomra ad azonban okot a néhány hete elkezdődött lábdagadás. Kezelőorvosa ultrahangos vizsgálatot javasolt, aminek eredménye alapján az erek rendben vannak, így a lábak dagadását a kb. négy hónapja végzett sugárkezelés mellékhatásának tulajdonítják. Javaslatra sok pihenést írtak elő, a dagadás elmúlását remélik, ennek ellenére a tünetek továbbra is jelentkeznek. Tanácsát szeretném kérni, érdemes-e további (bárminemű) vizsgálat lefolytatása a lábak dagadását illetően? Meddig érdemes (a sugár mellékhatásaként betudva) várni további vizsgálattal, milyen további lépések javasoltak? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kovács B.

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a lábdagadás témában

        Kedves Kérdező! Nem mindegy, hogy a lábak szimmetrikusan dagadnak-e, vagy egyik jobban, másik kevésbé. Ha a sugárkezelésnek tulajdonítják ( a sugárkezelés tönkreteheti a nyirokereket), akkor a dagadás szimmetrikus, ha valamelyik jobban dagad, akkor helyi okot kell keresni. Korrekt érsebészeti vizsgálat, laborvizsgálat segít abban, hogy egy esetleges vénás trombózist ki lehessen zárni. Szívelégtelenség is okozhat lábdagadást, ez esetben estére mindig sokkal kifejezettebb a dagadás, reggelre magától csökken. Ha a nyirokkeringés zavaráról van szó, létezik ezzel foglalkozó szakellátás, ahol megtanítják Önöket egy speciális pólyázási módra, amivel a képződő folyadékot vissza lehet terelni az érpályába. Üdv: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2012. március 05., 07:51; Megválaszolva: 2012. március 07., 14:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: