• echodús szolíd képlet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        26 éve csökkent pajzsmirigy működésem van. A mostani ultrahangos vizsgálat eredményét az alábbiakban leírom. A pajzsmirigy mk. lebenye az átlagosnál kisebb, a jobb lebenye 10x7x22 mm, a bal lebeny 13x10x28 mm. Az isthmus nem szélesebb. A jobb lebeny alsó pólusában elkülöníthető egy 7 mm-es kerek echodús szolíd képlet. Mit jelent az echodús szolíd képlet, nem veszélyes-e. Milyen problémákat okozhat ez az echodús képlet. Várom szíves tájékoztatását, és előre is nagyon köszönöm.

        Dr. Laki András válasza a ultrahang témában

        Kedves Kérdező! A pajzsmirigyben igen gyakran fordulnak elő körülírt képletek, csomók, melyeket göböknek szoktunk nevezni. Ezek működési zavar mellett, de attól függetlenül is kialakulhatnak. Az esetek többségében ártalmatlanok, jóindulatúak. Ultrahanggal tünet- és panaszmentes emberek jelentős részében is találhatóak kisebb-nagyobb göbök, melyeket aszerint írunk le, hogy a pajzsmirigy normális szövetéhez képest kevésbé, azonosan vagy jobban verik-e vissza az ultrahangot, és így echoszegény, izoechogén vagy echodús képletként szokott a leletben szerepelni. A szolid elnevezés azt jelenti, hogy a folyadékot tartalmazó cisztózus (cystosus) jellegű képletekkel szemben ez tömörebb anyagot tartalmaz. A göbök pontos leírásának az a jelentősége, hogy bizonyos ultrahang jelek esetén gyakoribb a rosszindulatú sejtek előfordulása a képleten belül, de az echodús kerek göbök rosszindulatúságra a legkevésbé gyanúsak, különösen ilyen kis méretben nem azok. A frissen felfedezett göb vagy göbök ultrahangos követése azonban ajánlott, erre a kezelőorvosa (endokrinológusa) adhat tanácsot. Általában félévente majd évente szokták ellenőrizni a göbök méretét


        Kérdés: 2012. február 20., 11:05; Megválaszolva: 2012. február 21., 18:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: