Teljes test MR

Dr Laki Andrásnak T. Dr. Úr! Sajnos több olyan betegségem van amiből kifolyólag különböző radiológiai vizsgálatok elvégzése lenne szükséges. Azt szeretném tudni, hogy ezeket a vizsgálatokat összehangoltan esetleg egy ütemben, vagy egyszeri vizsgálattal el lehet-e végezni, esetleg egy időpontban de több vizsgálattal. Nem jelent-e ez túl sok terhelést a szervezetnek? Mi lenne a megbízható de optimális megoldás? Magántérítés esetén ez mibe kerülne? - évekkel ezelőtt diagnosztizált hipofízis adenóma ellenőrzésére Sella MR (jelentősen romlottak a laborértékek) - teljes gerinc MR (nyaki és ágyéki gerincsérv gyanú) - hasi és kismedence MR vizsgálat (endometriózis gyanú ill. egyéb kóros eltérés nyirokcsomó keresése) - nyaki MR (kóros nyirokcsomó keresése) A teljes test MR ezek kimutatására ill. kizárására megfelelő lenne, vagy feltétlenül szükségesek a célzott vizsgálatok? Tisztelettel köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a MRI témában

Tisztelt Kérdező! A teljes test MR, ahogy a nevében is áll, gyakorlatilag az egész testet lefedő MR vizsgálati mérések sorozatából áll. Ez elvben úgy hangzik, mintha mindent, mindenhol és egyszerre meg lehetne vele vizsgálni, a valóságban azonban a dolog ennél bonyolultabb. Az egész test MR egy áttekintő, ha úgy tetszik, valamit "kereső" célzattal készül, így például daganatos betegek áttéteinek, vagy az egész szervezetet érintő gyulladásos folyamat megjelenési helyeinek kimutatására használják, esetleg speciális alkalmazással a test érrendszerének feltérképezésére használható. Nem pótolja azonban az egyes szervek, testtájékok célzott és részletes vizsgálatát, akár a hipofízisről, akár a csigolya porckorongokról, a hasról vagy a kismedence területéről legyen szó. Ezek külön-külön is több, egyes esetekben sokféle mérést jelentenek. Egyes vizsgálatokhoz intravénás kontrasztanyagra van szükség, aminek a beadásától számítva bizonyos időn belül vagy pontosan időzítve kell a felvételeket készíteni. Ez nyilvánvalóan nem valósulhat meg több régióban egyszerre. Az MR vizsgálat, mint amint Ön már tapasztalhatta, időigényes, bár a konkrét vizsgálati időtartam a berendezéstől és az alkalmazott vizsgálati protokolloktól függően változhat. Nincs ugyan kimutatott káros hatása még a hosszú vizsgálatoknak sem, de ésszerű bizonyos korlátokat szabni az egy alkalommal megvizsgált régiók számában, már csak amiatt is, hogy a hosszú időn keresztüli mozdulatlanság, bezártság is nehezen viselhető el, továbbá a több testtájékhoz több kontrasztanyag adására lehet szükség, ami meghaladhatja a napi maximális adagot. A teljes test MR vizsgálatokat tudomásom szerint ma Magyarországon csak térítéses alapon elvégezni, az OEP nem támogatja. Több centrumban ily módon hozzáférhető, ára a vizsgálat módjától és céljától függően 80-150 000 Ft között mozog a tájékoztatók szerint. Fentiek alapján én inkább a részletes, célzott vizsgálatokat részesíteném előnyben, még akkor is, ha ez több vizsgálati napot jelent, mivel pontosabb választ ad az egyes problémákra. Felmerülhet a kérdés, hogy a felsoroltak közül mindenhez szükség van-e valóban MR-re? Kóros nyaki nyirokcsomók keresésében az ultrahang is jó hatásfokú és egyszerűbb. A hasi MR kérésében az "egyéb eltérés" túl általánosnak tűnik, MR vizsgálathoz ennél konkrétabb problémákat szoktak megnevezni, talán a beutalón több adat szerepel. (Volt-e hasi ultrahang- esetleg CT vizsgálata és azon találtak-e kórosat? ) Érdeklődjön mindenesetre a vizsgálatot végző intézménynél, hogy az Ön esetében milyen vizsgálatokat lehetne összevonni egy alkalomra.

Kérdés: 2012. február 17., 17:54; Megválaszolva: 2012. február 21., 18:32
Kérdések és válaszok: Egyéb
irritábilis bél szindróma
visszatérő hasmenés
Fehérvérsejtszám eltérések mire...
KÖLDÖK körüli égő érzés