• Anorexia kihatásai

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr / Doktornő! Kamaszkori (középsúlyos) anorexiás periódus után (kb. 2 év) regenerálódik-e a szervezet néhány év alatt, vagy maradhatnak-e emésztési-, felszívódási- vagy anyagcsere-zavarok, elégtelenségek? Gyengülhet-e a szervezet teljesítőképessége, terhelhetősége egy életre? Kialakulhatnak-e pótolhatatlan hiánybetegségek, esetleg rutinmérések (pl. vérvétel) során rejtve maradó szöveti-szervi nyomelem-hiányok? Válaszukat nagyon köszönöm!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a anorexia témában

        Kedves Kérdező! A szervezet az anorexia után teljesen regenerálódhat, ha megfelelő a táplálkozás. Mivel az anorexia a serdülőkor betegsége, a szervezet ebben az időszakban növekedésben van, a nem megfelelő táplálékbevitel miatt a csontépülés károsodhat, gyengébb csontozat alakulhat ki, a csont növekedési porczónáinak idő előtti elcsontosodása miatt alacsonyabb testmagasság alakulhat ki. Későbbi életkorban jelentkező anorexia esetén csontritkulás alakulhat ki, a csontok törékenyebbé válhatnak. Az elégtelen táplálkozás következtében a fogak is hamarabb kezdhetnek el romlani. Az anorexiás periódus alatti hormonális változások általában normalizálódnak.


        Kérdés: 2012. február 09., 15:50; Megválaszolva: 2012. február 12., 10:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: