• Reflux és egyéb betegségek

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Belgyógyászati-gasztró lelet: Kp.fejlett jól táplált.Bőr, látható nyálkahártyák kp.vérteltek.Icterus, oedema. Nyelv: tiszta nedves. Pilmo:kp állású, jól kitérő rekeszek, pusa sejtes alaplégzés..Cor: balra 1 h ujjal nagyobb, tachycardiás. Abdomen: puha, betapintható kóros nyomásérzékenység nincs. Máj: elérhető, lép nem tapintható.Kp fokú meteorismus. Hasi uh: Máj kissé nagyobb, szerkezete homogén, reflectivitása kissé fokozott. Epehólyag szab.nagyságú, vékony falú folyadékkal telt, kőmentes. A közös epevezetés 3 mm tágasságú, echomentes. A hasnyálmirigy, lép, bal vese hasi aorta eltérés nélkül ábrázolódott. A jobb vesében 3 mm-es echodenz képlet látható típusos hangárnyék nélkül, pangás nincs. A hólyag szab. A méh nagyobb jobb oldalt 25 mm-es myoma. Kérném a lelet értékelését mire kell figyelni.Köszönettel

        Dr. Molnár Dóra válasza a ultrahang témában

        Kedves Kérdező! A fizikális vizsgálat összefoglalva: nem látható vérszegénységre utaló jel, tüdő eltérés nélkül. Szíva kissé nagyobb, gyorsabban ver. Hasában kóros nem tapintható, kissé gázos belek. Hasi UH: májon minimális szerkezeti eltérések, ennek labor eredménytől függően lehet esetleg jelentősége. Epekő nem igazolódott. A bal vese, lép, és a hasi fő ütőér rendben. A jobb vesében van egy kis eltérés, amely lehet vesekő is, de nem jellegzetes a kép erre nézve. Húgyhólyag rendben. A méh nagyobb, benne "méhizomcsomó". Javaslom, hogy a szív eltérés miatt készüljön EKG, mellkasi röntgen felvétel, lelettől függően kardiológiai vizsgálat is szükséges lehet. A hasi UH-n látható enyhe májeltérés miatt a májfunkció laboratóriumi ellenőrzése és zsírszegény diéta javasolt. A vesén látott eltérésről urológussal konzultáljon, illetve nőgyógyászhoz is mindenképpen menjen el a myomával kapcsolatos teendők megbeszélésre. A fenti felsorolás ne ijessze meg, kérem! Inkább ellenőrző, biztonsági vizsgálatok ezek a kisebb eltérések tisztázására. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2012. február 08., 18:54; Megválaszolva: 2012. február 10., 15:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: