• Vérkép összetett értékelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Immár két éve fél évenkénti vérvizsgálattal a vörösvérsejtszám csökkenését/4, oo T/l / a haemoglobin csökkenését /130, 00 g/l / a haematokrit csökkenését 0, 39 l/l; az MCV emelkedését 97, oofl;az MPV csökkenését 7, 50 fl; és több éve tartó eosinophiliát 5, 90 % állapítottak meg! Mi lehet a háttérben? Milyen parazitózisra kell /eosinophilia miatt/ ill. lehet gondolni? Válaszukat tisztelettel köszönöm!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a Labor témában

        Kedves Kérdező! Az eosinophilia minden parazitozisra jellemző, általános jel lehet. Típusának megállapításához féregpete vizsgálat, bizonyos esetekben szerológiai (vér) vizsgálat jön szóba. A parazitózis nem mindig tünetmentes, kísérheti hasi kellemetlen érzés, végbéltáji viszketés, fogyás is. A féregfertőzés igazolására három egymást követő napon székletből történő vizsgálat szükséges. Az eosinophilia hátterében más elváltozás is állhat, például allergiás megbetegedés esetén is emelkedett. Leletei alapján Önnek egészen enyhe vérszegénysége van, mindenképpen javasolt fél év múlva a kontroll vizsgála, panaszok esetén hamarabb.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 20., 14:15; Megválaszolva: 2012. január 25., 08:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: