• Uh...

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Doktor Nő/Úr! Mostanában sokat olvasni az ultrahangos zsírbontásról, mint fantasztikus új zsírpárna eltüntető módszerről. Sok jót írnak róla, pl, hogy nem csökkenti a zsírsejt méretét, mint a zsírleszívás, hanem egyenesen eltávolítja a zsírsejteket, amik távoznak a szervezetből, és nem nőnek vissza újra, mivel nem tudnak szaporodni. Ráadásul csak a zsírsejtekre hat, más szöveteket nem károsít. Műtét nélküli módszer. Tartós. És a többi. Ugyanakkor vannak olyan dolgok amik engem elgondolkoztatnak. Valahol azt írják, hogy orvosi felügyelet mellett történhet a kezelés, máshol meg olyan zsírbontó készülékeket ajánlgatnak megvételre amivel mi magunk otthon is tudjuk kezelni a kényes területet. Van ahol egy kezelés kerül annyiba, mint amennyibe máshol 10 kezelés kerül. Ez nekem eléggé fura. Nem tudom melyikben bízhatok, hiszen manapság szinte minden arról szól, hogy az ember pénzét kicsalják, ugyanakkor az sem ritka, hogy olcsó, akciós dolgokkal próbálkoznak amik több kárt okoznak mint hasznot. Valahol azt írják, hogy a kezelés 1,5 cm-esnél kisebb zsírrétegnél nem ajánlott, máshol meg azt, hogy 2 cm felett már másmilyen kezelést ajánlanak, pl rádiófrekvenciás kezelést. Megint máshol ez utóbbit meg sem említik, hanem csak az ultrahangos kezelésről írnak. Jómagam soha nem szerettem a mű dolgokat: a zsírleszívást, a plasztikai műtéteket, a bogyókat, mert mindig saját erőmből akartam elérni a célomat, hogy büszke lehessek magamra. Sajnos azonban hosszú próbálgatás és sok kudarc után úgy érzem, hogy szükségem lenne egy kis plusz segítségre, mellyel az alhasamon lévő makacs zsírpárnát eltűntethetném, ami bár nem hatalmas (nem vagyok túlsúlyos) mégis engem nagyon zavar, és lelkileg, pszichésen nem érzem jónak magam. Természetesen a rendszeres sportolást, futást, biciklizést, súlyzós edzést és egyebeket nem hagynám abba, és a táplálkozásomra is igyekeznék még jobban odafigyelni. Szeretnék egészségesen élni továbbra is, viszont legutóbbi kudarcom után olyan mély szakadékba estem lelkileg, hogy sokáig iszonyatos falási rohamaim voltak (még néha most is), és ezzel együtt az önutálat, a negatív önkritika, és a nulla önbizalom is elhatalmasodtak rajtam még jobban, mint eddig. Pszichésen teljesen romon voltam sokáig, még mindig a leejtő legalján vagyok, de úgy érzem, hogy talán mostanság már elkezdtem felfelé indulni, csak nagyon lassan haladok és még sokszor visszacsúszok. Megjegyzem ennyire padlón még sosem voltam. Ezért kezdtem el most ezen az ultrahangos kezelésen gondolkozni, ami remélhetőleg hamarabb hozna látványos javulást, és ezzel talán én is kitartóbb lennék, érezném, hogy van értelme az edzéseknek. Bár anyagilag nem állok úgy, hogy százezreket kifizessek, de nemrég láttam egy 20-30 ezer forintos ultrahangos zsírbontó kezelést ami szintén 10 alkalmas lenne (alkalmanként 20 perc), és a hozzá szükséges nyirokmasszázs is benne lenne. Erre talán idővel össze tudnám spórolni a pénzt. Viszont újabb kudarcot nem akarok. Ezért szeretném kikérni egy szakember véleményét. Ön mit gondol az ultrahangos zsírbontásról? Sok jót olvasni róla, viszont a rizikókról, negatív hatásokról nem nagyon írnak. Mire kell figyelni, ha az ember ilyen kezelésre vállalkozik, mivel csaphatnak be esetleg? Ha ezt a módszert nem tartja megfelelőnek, akkor mit ajánl helyette? Gondolkoztam a Metabolic typing vizsgálat elvégzésén is, de nem tudom, hogy pl fogamzásgátló szedése és egyéb tényezők mennyire befolyásolják a vizsgálatot, illetve, hogy ez mennyire jó megoldás és mivel ez sem olcsó, ezért egyelőre még ez is csak gondolat szintjén maradt meg. Illetve gondoltam arra is, hogy dietetikushoz fordulok, de egyelőre még ez sem valósult meg. Nincs nagyon miből költekeznem, de ha mégis költenék valami ilyesmire, akkor szeretném ha nem lenne feleslegesen kidobott pénz. Bármilyen ötletnek, tanácsnak, segítségnek nagyon örülnék. Szeretnék végre igazán ÉLNI, és legfőképpen jól érezni magamat a bőrömben. Köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: HaMi :)

        Dr. Boros Miklós válasza a ultrahangos zsírbontás témában

        Az egyes kezelések közötti különbséget nem ismerem, otthoni használatra nem javaslom. A módszert az orvosi kezelések során nem használjuk, ezért nem is tudok minden kérdésére választ adni.Orvosi szemmel két fő kritika merül fel a módszer hatékonyságával kapcsolatban. Az egyik az, hogy az úgynevezett zsigeri (viszcerális) zsírlerakódást nem szünteti meg, mivel csak a test körvonalán hat, ezáltal a fő rizikófaktoron nem javít. Ez alapvető lenne a szív- és érrendszeri rizikó mérséklésében, hiszen a viszcerális zsírtöbblet fontosabb rizikófaktor a perifériás zsírtöbbletnél, sok esetben pedig éppen ennek a rizikófaktornak a csökkentése lenne a célja a fogyókúrának. Másodsorban az a hátránya, hogy életmódváltás nélkül segít a karcsúság elnyerésében, pedig az lenne a cél, hogy az egészséges testsúlyt egészséges táplálkozás és testmozgás útján érjük el. Ha ultrahangos zsírbontás révén sikerül a túlsúlytól vagy annak egy részétől megszabadulni, és emellett nem történik életmódváltás, gyakorlatilag hatástalannak tekinthetjük a procedúrát, hiszen inkább előbb, mint utóbb újból túlsúllyal kell szembenéznie az illetőnek. Emellett nem érvényesülnek az egészséges táplálkozásból és mozgásból származó előnyök. A fogyókúra komplex orvosi szemléletet igényel. Alapvető része a kalóriamegszorítás, a rendszeres testmozgás az anyagcsere beindítása céljából, illetve bizonyos esetekben gyógyszeres terápia is szükséges, csak kiegészítőként ajánlható az ultrahangos zsírbontás. Mielőtt fogyókúrázni kezd valaki, érdemes egy elhízástudományban járatos orvos tanácsát kikérni, hogy a fogyás során az egészség legyen a cél, és ennek következménye legyen csak az ideális alak elnyerése.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 17., 20:36; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 10:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: