• Laborvizsgálati eredményről vélemény kérés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Nő/Úr! Fiammal együtt elhatároztuk, hogy egészségesebb életmódra váltunk. Ezért első lépésként kértünk egy laborvizsgálati papírt, hogy feltárjuk egészségi állapotunkat. Most elsősorban a 14. éves fiam eredményéről szeretném kikérni véleményüket. A megjelölt normál értékektől eltérő adatok az alábbiak: 1.Számított LDL-koleszterin:3,74 mmol/l 2.Vörösvértest-szám:5,27 T/l 3.MCV:75,0 fl 4.MCH:25,6 pg 5.RDW-SD:36,6 fl 6.Absz.neutrophil szám:1,84 G/l 7.Neutrophil:36,9 % 8.Lymphocyta:50,1 % Előre is köszönöm a szíves tájékoztatást! Üdvözlettel: Nemes Valéria (édesanya)

        WEBBeteg szakértő válasza a labor vizsgálatok témában

        Kedves Valéria!
         
        Áttekintve gyermeke laborértékeit lényegesebb eltérést nem találtam. A gond sokszor az, hogy a különböző laboratóriumok eltérő referencia értékekkel dolgoznak, gyermekek esetében általában a felnőtteknek megfelelő normál tartományokat írják le, amik között az értékek mozoghatnak. Amit gondolok: a vvt szám kissé magasabb értéke abból adódhat, hogy gyermeke feltehetőleg a vizsgálat előtt kevés folyadékot ivott. Az MCV, MCH értékek egy enyhe vérszegénységet jeleznek, de igazán ezt értékelni a Hgb, Htc értékkel együtt lehetséges, szükség esetén serum vas és ennek paramétereivel kiegészített vizsgálattal és természetesen a gyermek vizsgálatával együtt. Azt, hogy a lymphocyta szám kicsit magasabb, mint a Neutrophil csak azt jelzi, hogy egy kis vírusfertőzés bújkálhat vagy bújkálhatott gyermekében. Az LDL-koleszterin szint kissé magasabb volta adódhat abból, hogy vérvétel előtti napon kicsit zsírosabb ételeket fogyasztott gyermeke. Esetleg később meg lehet ismételni ezt a vizsgálatot. Összességében lényeges eltérést nem gondolnék, minden esetre azt javaslom, hogy mutassa meg házi gyermekorvosuknak a leleteket, hiszen Ő ismeri gyermekét és Vele érdemlegesen meg tudja konzultálni az eredményeket, hiszen Ő nem csak a laboreredményeket látja, hanem ismeri gyermekét feltehetőleg régóta és ez nagyon sokat számít. Az egészségesebb életmód váltáshoz gratulálok és sok sikert kivánok!!


        Tisztelettel:    Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-07-02 23:42:58; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 10:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: