• Nutrilite vitaminok és zöldség-/gyümölcskoncentrátumok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/-nő! Azt szeretném megkérdezni, hogy tényleg lehetséges-e több kg zöldségből és gyümölcsből kivonni a megfelelő mikro tápanyagokat 1-2 kicsi tablettába, mint ahogy azt a Nutrilite cég állítja, hiszen például önök is írták, hogy főzéskor a vitaminok egy része károsodik, vagy megsemmisül, és ha a zöldségekből ki akarják vonni a vizet, akkor először fel kell hevíteniük azokat, hogy a víztartalmuk elpárologjon, de még ha a zöldségek víztartalmát elpárologtatták volna (a vitamintartalom jelentős csökkenése mellett), akkor is ott van még a szárazanyag tartalom, ami többnyire a zöldség tömegének több mint a felét kiteszi, és még mindig több kg anyagunk van. Hogyan lesz abból 1-2 db kicsi tabletta? Vagy valamilyen más módszert alkalmaznak? Az önök válaszai között volt szó a zöldségek dehidratálásáról. Hogyan működik ez a dolog? Lehetséges lenne, hogy több kg zöldség/gyümölcs vitaminjait, ásványi anyagjait, és egyéb mikro tápanyagait el lehet juttatni 1-2 két kicsi tablettába, és akkor az teljesen egyenértékű lenne a szervezet számára a mikro tápanyagokat tekintve azzal, mintha megettem volna több kg zöldséget/gyümölcsöt? Attól eltekintve persze, hogy eredeti zöldség/gyümölcs esetén a szervezet pluszban még szénhidráthoz és rostokhoz is jut. Melyik gyártó lehet megbízható? Hogyan lehet azt ellenőrizni? Előre is köszönöm a segítséget!

        Dr. Csuth Ágnes válasza a vitamin témában

        Kedves Kérdező! Vannak olyan korszerű élelmiszertechnológiai megoldások, amik segítségével a víztartalom eltávolítható úgy, hogy nem igényel hőhatást. Ez nem orvosi szakmai terület, nem is tudok erről bővebben nyilatkozni, egy élelmiszermérnök lenne illetékes a kérdés teljeskörű megválaszolásában.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 04., 13:14; Megválaszolva: 2011. május 17., 13:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: