Mesterséges édesítőszerek

A napokban olvastam egy cikket arról, hogy a mesterséges édesítőszerek használatával nagyon megterhelődik a májunk, mert ezek feldolgozása nagyon nagy munka számára. Szeretném tudni, hogy ez valóban igaz-e, valamint még azt is kérdezném, hogy akkor inkább ne használjuk.Illetve a cukorbeteg esetére levetítve, aki más édesítőre nem cserélheti le, gondolok itt pl.a mézre, mit is tegyen? Köszönöm a választ.

Dr. Boros Miklós válasza édesítő témában

Tisztelt Kérdező!

A mesterséges édesítőszerek egy csoportjának túlzott használata valóban káros lehet a májra. Kötelező rajtuk feltüntetni a naponta bevihető maximális mennyiséget. Ajánlják cukorbetegek részére a jázminpakóca fogyasztását. Ez a legtermészetesebb választás.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2011. február 27., 15:55; Megválaszolva: 2011. március 02., 11:57
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Laktóz és fruktóz intolerancia...
Kedves Irinyi-Barta Tünde! Én 25 éves férfi vagyok és nem rég lett hivatalosan is megállapítva Gasztroenterológus szakorvos által, hogy egyszerre...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Kedves Dr.Szabó Zsuzsanna! A POTS-ról írt cikke kapcsán kerestem meg önt. Tünetek és igazolt covid fertőzés nélkül, 2 SputnikV oltással...
Lehetséges cukorbetegség ?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Tegnap este 20: 30-kor vacsoráztam 1 tányér édesburgonyát és 2 töltött csirkemellet, amely után ittam 1 pohár bort. Ma 08:...
Vérnyomás-problémák
Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr! A problémám a következő: Az ajánlottnál alacsonyabb a vérnyomásom, s utánaolvastam, hogy ezt sem szabad...
Vérkép elemzése
Tisztelt Cimzett! A csatolt vérképen lévő eltérésekben kérnék segitseget/elemzest! Elorejarolag, annyit tudni kell, hogy a ferjemnek variococle...