Antioxidánsok
Tisztel Doktorok!
Olvastam egy cikket itt az antioxidánsok jelentőségéről.
A kérdésem az lenne, hogy ezt a biomarkert meg tudják-e valamilyen módon mérni a szervezetünkben? Nagyon sok féle fajta vizsgálat van, vércukor, koleszterin, a vérnyomás mérése, szemnyomásmérés..és még sorohatnám.
Ha az antioxidánsok ilyen fontosak nekünk, akkor jo lenne tudni, hogyan állunk velünk, mennyiségileg, vagy hát nem tudom pontosan milyen egységben lehetne ezt mérni.
Engem ez nagyon érdekelne most, köszönöm a válaszukat előre is!
Tisztelettel: Hajnalka
Végh János válasza antioxidáns témában
Kedves Hajnalka! A legfontosabb antioxidánsok a C-, az E-, az A-vitamin, ezek szintjét megmérni ugyan lehetséges, de drága laboratóriumi mérések lennének csak erre alklamasak, a hétköznapi rutinban ez nem elérhető. A hétköznapi gyakorlatban elterjedtek a karitonid szintet mérő műszerek, ezek csupán a karitonoidok szintjéről adnak felvilágosítást, a többi antioxidánséről nem. Azt javaslom, hogy antioxidánsokban hazdag ételeket, italokat vagy táplálékkiegészítőket rendszeresen fogyasszon, ilyenek a citrusfélék, a fekete bogyós gyümölcsök, a búzacsíra, az olajos magok, a paradicsom, a sütőtök, a paprika, a fokhagyma. Arra figyeljen oda, hogy ha táplálékkiegészítőt vásárol, akkor természetes és ne szintetikus antioxidánsokat tartalmazzon.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.