Béta karotin

Több oldalon utánaolvastam a vitaminok túladagolásával kapcsolatban. Ezek szerint a béta karotint nem lehet túladagolni, csak az A vitamint. A béta karotinból annyi A vitamint állít elő a szervezet, amennyire szüksége van. Nagy mennyiségű béta karotin szedésekor toxikus mérgezés nem lép fel, csak a talp és a tenyér bőre besárgulhat. Ezek az információk teljes mértékben helytállóak?

Dr. Csuth Ágnes válasza karotin témában

Kedves Kérdező!

Sajnos rosszul tájékozódott. A béta karotin túladagolható, zsíroldékony vitamin, túladagolásakor olyan reakciók léphetnek fel, mint csontfájdalom, látászavar, májkárosodás, fejfájás, hányás, menstruációs panaszok, bőrgyulladás, hajhullás, stb.Sőt, bizonyos daganatos betegségek rizikóját, illetve a koponyaűri vérzés esélyét is fokozza, de ezek az információk csak a táplálékkiegészítőkkel bevitt formára vonatkoznak, a természetes formára nem.

Az internetes források sem mindig szakszerűek, sőt sokszor hatalmas tévedéseket állítanak egy-egy termék eladhatósága céljából. Javaslom, inkább angol nyelvű orvosi témájú oldalakon tájékozódjon, én is így teszek.

 

Kérdés: 2009. december 01., 09:45; Megválaszolva: 2009. december 01., 09:45
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Laktóz és fruktóz intolerancia...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Lehetséges cukorbetegség ?
Vérnyomás-problémák
Vérkép elemzése
Tisztelt Cimzett! A csatolt vérképen lévő eltérésekben kérnék segitseget/elemzest! Elorejarolag, annyit tudni kell, hogy a ferjemnek variococle...