Diabetikus termékek

Kedves Doktornő!

Lehet butaságot kérdezek, de nem tudom, hogy a legtöbb élelmiszerbolt polcain megtalálható diabetikus termékek mire valók. Cukorbetegeknek vagy azoknak akik fogyókúrázni szeretnének? Egyáltalán miben különböznek ezek a termékek más termékektől? Olyat hallottam mostanában egy ismerősömtől, hogy a gyártási folyamatuk során káros anyagok kerülnek bele, így korántsem olyan egészségesek. Csak egy picit tisztábban szeretnék látni. Tudna nekem ebben segíteni?

Köszönöm előre is: Aida

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza diabetikus termék témában

Kedves Kérdező!

A diabetikus termékek nem tartalmaznak cukrot vagy csökkentett cukortartalmúak, ezeket cukorbeteg számára készítik, hogy a szénhidrátbevitelt a termék fogyasztásával ne növeljék.

Sokan gondolják úgy, hogy ezek diétás ételek, de sok esetben nem így van, mert gyakran magas az energiatartalmuk az alacsony cukortartalom ellenére, sőt gyakran a cukor hiányát, és az így bekövetkezett ízélmény-csökkenést plusz zsiradék hozzáadásával próbálják pótolni.

Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmódközpont

Kedves Aida!

A diétás élelmiszereken általában jelzik, hogy miből tartalmaz kevesebbet, mint a hasonló nem diétás élelmiszer. Van olyan termék, amely kevesebb cholesterint tartalmaz, ugyanannyi kalória mellett. Vannak  olyan termékek, amelyek kevesebb kalóriát tartalmaznak a hasonló nem diétás termékekhez képest. Ilyenkor fontos megnézni, hogy a kevesebb kalóriatartalom melyik összetevő csökkentett mennyiségéből adódik. Pl. cukor helyett édesítőszer a szénhidrát mennyiségét csökkenti. A csökkentett kalóriatartalmú  (light) élelmiszerek alkalmasak a fogyókúra végzéséhez. Az ún. diabetikus élelmiszerek, a cukorbetegeknek készülnek, általában a répacukor helyett más édesítőszert tartalmaznak.

Azonban nagyon fontos ezeknek az élelmiszereknek is megnézni a kalória és a szénhidrát tartalmát is. Vannak olyan termékek, amelyek a répacukor helyett gyümölcscukrot (fruktóz)   tartalmaznak, ezek ugyan lassabban szívódnak fel, de szénhidrátban ugyanannyit tartalmaznak, mint a hasonló termékek. Úgyhogy, mindig meg kell nézni az adott termék szénhidrát tartalmát és az elfogyasztott szénhidrát mennyiséget mindig be kell számolni a diétába. A diabetikus élelmiszerek egy része ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a hasonló nem diabetikus termék, úgyhogy fogyókúrára nem alkalmas.

 

 Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 15., 12:37; Megválaszolva: 2009. július 15., 12:37
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Labor lelet
Tisztelt Uram/Holgyem, Mellekelt laborleletemmel kapcsolatban szeretnek felvilagositast kerni. 29 eves no vagyok. Az aTPO elteressel tisztaban vagyok...
Vércukor mérés kétszer -...
Tisztelt Válaszoló! Preventív jelleggel mérem vércukromat. Általában az ember egy alkalommal egy ujját megszúrva méri a vércukor értékét....
Laboreredmény
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Ma kaptam meg a vérvétel eredményét és néhány eltéréssel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. A legtöbb...
Véreredmény
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Véreredményemet szeretném ha kiértékelné,hogy kell e aggódnom valamilyen probléma végett.Köszönöm.
Miért van ez a nehézlégzés?
Tisztelt Doktor úr! A következő problémával kapcsolatban kérném a véleményét. Sokszor jelentkezik nálam egyfajta nehézlégzés. Ilyenkor...