Antivegetariánus

Kedves Doktor úr/Doktor nő!

Olyan esettel fordulok Önhöz, amihez hasonlóval még életemben nem találkoztam. Az új párom évek óta nem eszik semmilyen zöldséget és gyümölcsöt. Hiába próbálom erőltetni, nem tudja megenni. Azt mondja, hogy ki is hányná, ha meg is tudná enni., De annyira, hogy olyan húst sem eszik meg, ami mondjuk együtt sült egy ananász darabbal, mert az hozzáért (hiába mondom, hogy nincs ananász íze). Egyedül a kukoricás rizst képes megenni, hiába van benne kukorica. Tudom, hogy ez pszichés betegség lehet, de nem tudom, hogyan lehetne megoldani, ha ő maga nem akarja. Kíváncsi lennék, hogy milyen problémák származhatnak ebből, ha egyáltalán nem eszik ilyeneket. Hátha azzal el tudom rémiszteni ettől az életformától, vagy rá tudom venni, hogy egyen, ha tisztában lesz a következményeivel. Mivel a vegetáriánusok is tudnak hús nélkül élni, így lehet, hogy fordítva is elképzelhető és gyümölcs/zöldség nélkül is tudnánk egészségesen élni?

Válaszát nagyon szépen köszönöm!

Ami

WEBBeteg szakértő válasza rost témában

Kedves Kérdező! A zöldségek és gyümölcsök sok rostot, vitamin, ásványi anyagot tartalmaznak, melyek más forrásból is bejuttathatóak a szervezetbe, de erre fokozottan oda kellene figyelni, mert hiányukban egészségi problémák lépnek fel, pl. vitaminhiány, ásványianyag-hiány, rostok hiányában székrekedés, sőt a vastagbélrák kockázata is nő. Barátja problémáját pszichológus tudná orvosolni. Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmódközpont Kedves Kérdező! Jól látja, valóban pszichés alapon alakulhatott ki ez az életforma (betegségnek nem nevezném). Elméletileg a húsokban teljes értékű, aminosavak vannak, így növényi kiegészítés nélkül is fedezik a szervezet, aminosav- és energia-szükségletét. Kétségtelen, hogy a jelentős mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás segít az érelmeszesedés megelőzésében (a cholesterin-szint csökkentésében), a köszvény elkerülésében és csökkenti a vastagbélrák kockázatát, de olyan problémát, amit az ilyen jellegű diéta közvetlenül okoz nem tudok mondani.   Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus  

Megválaszolva: 2009. július 14.

Kérdések és válaszok: Egészséges élet

Szükséges Rostbevitel
Tisztelt Doktor Úr! Abban kérem segítségét, hogy valósak e azok az interneten található információk miszerint a normális bélműködéshez és emésztéshez ajánlott...
Étrend
Tisztelt Doktor! Másfél éve szedek Laevolac szirupot, és folyamatosan növelni kell az adagot. Most reggel és este 22-22 ml-t veszek be belőle. Puffaszt,...
Vérvételi eredmény
Kedves Doktornő! Van egy pár eltérés az eredményekben, szeretném tudni, hogy mi lehet az oka. És hogy van e szükség további vizsgálatokra köszönöm.
Vérkép kiértékelése
Tisztelt Doktornő. Vérkép kiértékelésben szeretnék segitséget kérni öntől, csatolnám a vérvétel eredményem. Transferrin saturációnál látok eltérést esetleg...
Leukémiára gyanakszom
Tisztelt Doktornő! Az elmúlt két hétben jelentős mértékben csökkent a testsúlyom. A normális testsúlyom 74kg volt, a mai nap, 71,8-at mértem. Fontos...
Térd probléma és görkorcsolya
5 évvel ezelőtt meniszkusz-szakadás miatt volt artroszkópiás műtét a bal térdemben, a leszakadt darabot lemetszették. A műtött lábamban porckopás is van. A...