Antivegetariánus

Kedves Doktor úr/Doktor nő!

Olyan esettel fordulok Önhöz, amihez hasonlóval még életemben nem találkoztam. Az új párom évek óta nem eszik semmilyen zöldséget és gyümölcsöt. Hiába próbálom erőltetni, nem tudja megenni. Azt mondja, hogy ki is hányná, ha meg is tudná enni. De annyira, hogy olyan húst sem eszik meg, ami mondjuk együtt sült egy ananász darabbal, mert az hozzáért (hiába mondom, hogy nincs ananász íze) . Egyedül a kukoricás rizst képes megenni, hiába van benne kukorica. Tudom, hogy ez pszichés betegség lehet, de nem tudom, hogyan lehetne megoldani, ha ő maga nem akarja. Kíváncsi lennék, hogy milyen problémák származhatnak ebből, ha egyáltalán nem eszik ilyeneket. Hátha azzal el tudom rémiszteni ettől az életformától, vagy rá tudom venni, hogy egyen,  ha tisztában lesz a következményeivel. Mivel a vegetáriánusok is tudnak hús nélkül élni, így lehet, hogy fordítva is elképzelhető és gyümölcs/zöldség nélkül is tudnánk egészségesen élni?  

Válaszát nagyon szépen köszönöm!

Ami

WEBBeteg szakértő válasza rost témában

Kedves Kérdező!

A zöldségek és gyümölcsök sok rostot, vitamin, ásványi anyagot tartalmaznak, melyek más forrásból is bejuttathatóak a szervezetbe, de erre fokozottan oda kellene figyelni, mert hiányukban egészségi problémák lépnek fel, pl. vitaminhiány, ásványianyag-hiány, rostok hiányában székrekedés, sőt a vastagbélrák kockázata is nő.

Barátja problémáját pszichológus tudná orvosolni.

Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmódközpont

Kedves Kérdező!

Jól látja, valóban pszichés alapon alakulhatott ki ez az életforma (betegségnek nem nevezném) . Elméletileg a húsokban teljes értékű aminosavak vannak, így növényi kiegészítés nélkül is fedezik a szervezet aminosav- és energia-szükségletét. Kétségtelen, hogy a jelentős mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás segít az érelmeszesedés megelőzésében (a cholesterin-szint csökkentésében) , a köszvény elkerülésében és csökkenti a vastagbélrák kockázatát, de olyan problémát, amit az ilyen jellegű diéta közvetlenül okoz nem tudok mondani.

 

Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

 

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 14., 14:21; Megválaszolva: 2009. július 14., 14:21
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Étrend
Tisztelt Doktor! Másfél éve szedek Laevolac szirupot, és folyamatosan növelni kell az adagot. Most reggel és este 22-22 ml-t veszek be belőle....
Feketeköménymag fogyasztása
Laktóz és fruktóz intolerancia...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Lehetséges cukorbetegség ?