Hajnalos/délutános

Tiszteletem! Elnézést kérek előre is, ha kérdésem túl buta lenne, de a válasz nagyon érdekelne! Az érdekelne, hogy előfordul-e egészséges embereknél is -az amúgy IDDM-esekre jellemző, akármilyen szintű hajnali, vagy épp délutáni jelenség? Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hajnali jelenség témában

Tisztelt Kérdező!

Az egészséges szervezetben a különböző hormonok vérszintjének napszakos ingadozása miatt a szervezet inzulinérzékenysége folyamatosan változik. Legalacsonyabb reggel és az esti órákban, legmagasabb dél körül és az éjszaka közepén. Ez az jelenti, hogy ugyanannyi szénhidrát vércukoremelő hatásának kivédéséhez reggel, ill. este több inzulin szükséges, mint pl. délben.

Hajnali jelenségen a vércukornak a késő hajnali-kora reggeli órákban észlelhető kifejezett emelkedését érjük 1-es típusú cukorbetegekben. Ilyenkor az este adagolt bázisinzulin nem tudja elegendő mértékben biztosítani a hajnali-kora reggeli fokozott inzulinigényt, a vércukor megemelkedik.

Egészséges egyéneknél azonban hajnalban pontosan olyan mértékben fokozódik az inzulin elválasztás, amennyi éppen szükséges ahhoz, hogy a normál-élettani értékek között tartsa a vércukorszintet. Tehát egészséges  egyénben hajnalban-kora reggel is normális vércukorszintet észlelünk, nincs hajnali jelenség. Ugyanez érvényes délutánra is. Ha Ön reggel vagy délután magasabb vércukorértéket mér  cukorbetegség lehetősége merül fel.Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 10., 10:18; Megválaszolva: 2009. július 10., 10:18
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Magnézium szedés
Vérkép eredmények
tanács ekg-műszerrel kapcsolatban
Palpitatio
Magas GGT érték