• Vízmérgezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr Úr/Nő

        Olyan kérdésem lenne, hogy a "vízmérgezésről"szóló cikkben nem találtam meg egy kb mértéket mennyi az a "túl sok"? Pl:egy kisgyermek és egy felnőtt nő esetében, akik nem sportolnak, nincs fokozott fizikai megterhelés alatt a szervezetük. 

        Válaszát előre is köszönöm:Dyna83.

        WEBBeteg szakértő válasza a vízmérgezés témában

        Kedves Dyna83!

        A kérdésére választ jelentő adatot azért nem találja a cikkben, mert nem határozható meg.
        A vízmérgezés leggyakrabban különböző betegségek talaján alakul ki, vagy olyankor, ha az izzadsággal eltávozó folyadék pótlása alacsony nátriumtartalmú folyadékkal, hirtelen történik (például ezért veszélyeztetettek a maratoni futók).
        Mivel a háttérben álló betegségek változatosak, illetve a vízforgalom és a nátriumkoncentráció számos egyéb tényező függvénye, nem lehet konzekvensen megállapítani, hogy mi az a határ, amely fölötti mennyiségű folyadék fogyasztása káros lehet (normál körülmények között ilyen nincs).


        Egészséges kisgyermekek és felnőtt nők esetében hétköznapi körülmények között a nátriumszint vízmérgezést kiváltó mértékű csökkenésétől nem kell tartani, amennyiben a folyadékutánpótlás megfelelő, például csapvízzel történik. Egy évesnél fiatalabb csecsemőknél a vesék és az anyagcsere viszonylagos fejletlensége nagyon ritkán, de okozhat problémákat, ezért az egészséges csecsemő jelzéseit figyelembe kell venni.

        Dr. Kónya Judit


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2009-07-07 15:17:43; Megválaszolva: 2009. július 07., 15:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! A következő problémával kapcsolatosan kérek tanácsot. 4 éve voltam extrasystole miatt egy kardiológiai kivizsgáláson. Akkor minden rendben volt. Ellenőrzés képpen ismét voltam kardiológusnál. Időközönként...
        Tisztelt Hölgyem/Uram Kérdésem a céklafogyasztással lenne,50gm vagy 100gm nyersen ledarálva,lehet-e naponta fogyasztani? Van-e káros hatása ha 100gm-nál többet fogyasztok naponta? 1952.01.11-én születem,községben éltem feleségemmel 65-évet,...