Cukor
a fehér cukor, ami olyan töménységű, ami a természetben nem is fordul elő (pl. a cukorrépában is csak 18% van) , így a szervezet nincs is rá berendezkedve. Teljesen elsavasítja a szervezetet, holott például a legtöbb életfolyamat csak lúgos közegben tud egészségesen végbemenni. Az elsavasodás miatt folyamatosan kálcium rabolódik a szervezetből (fogakból, csontokból, érfalból stb.) . Ha pedig az érfalból kálcium távozik folyamatosan, akkor vagy koleszterinnel vagy mésszel betömődik, elindul egy érelmeszesedési folyamat, ami magas vérnyomáshoz és egyéb nem kívánt betegségekhez és tünetekhez vezethet. Rengeteg probléma a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Dr. Shalton mondta azt, hogy aki túl sok édességet fogyaszt, az akkor is alkoholista, ha nem is sejti. A túl sok cukor ugyanis megerjed, alkohol lesz belőle, s ugyanúgy károsítja a májat, mintha alkoholt fogyasztanánk.Igaz -e ez az állitás? Köszönöm válaszát.
WEBBeteg szakértő válasza cukor témában
Tisztelt Kérdező!
A fehér cukor-más néven répacukor- valóban a cukorrépából előállított finomított koncentrátum. Ennek megfelelően töményebb, koncentráltabb. Ez volt a cél az előállításnál. (Számos feltételnek megfelel így a forgalomba hozatal és a felhasználhatóság szempontjából.) Annyiban természetes, hogy cukorrépából állítják elő. Felhasználás során általában hígítva használjuk. Mindenki a szájízének megfelelő koncentráltságban.
A temészetes cukor tartalmú ételek-gyümölcsök- általában kevésbé édesek, mint a jelenlegi közízlés. Úgyhogy valóban elmondható, hogy túl sok cukrot használunk. Általánosságban. Azonban mindenki személyesen dönthet és választhat, hogy a természetes ételeket és ízeket választja, egészségesebb életet él. Véleményem szerint az egészséges táplálkozás kulcsa a megfelelő mérték. A túl sok cukor valóban erjedéses folyamatokat generál, aminek lehetnek kedvezőtlen hatásai. Azonban fontos tudni azt is, hogy a szervezetünk rendelkezik szabályozással, alkalmazkodással, így képes az egyensúlyi helyzet megtartására egészen sokáig. Például a sav-bázis háztartás is bonyolult szabályozás alatt áll, amely biztosítja az egyensúly megtartását. Azzal egyetértek, hogy rengeteg probléma a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Túl sok finomított cukrot, szénhidrátot, fehérjét, zsíradékot, sőt, mesterséges adalékanyagot...stb eszünk. Rajtunk múlik a választás és a változtatás.
Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus