Hirdetés
      • A tápanyagok szerepe a mentális egészség helyre állításában

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Engedelmével felhívnám tisztelt figyelmét arra, hogy elsősorban évtizedekig BETEG voltam, szenvedtem, kínlódtam, rettegtem, gyógyszereket szedtem és csak a gyógyulásomat követően (amit, nem meglepő módon nem a gyógyszereknek köszönhetek) lettem "forgalmazó". Tehát, én meggyőződésből teszem azt, amit teszek és a saját bőrömön tapasztaltam meg (amit az elmúlt évek alatt, még sok-sok ezer visszajelzés is igazolt), hogy helyes úton járok. Hiszen, az Ön által oly vehemensen ellenzett "anyagoknak" köszönhetően, rengetegen kapták vissza elveszett lelki egészségüket, életkedvüket, szellemi frissességüket, rengetegen kapták vissza, ...az ÉLETÜKET. Természetesen, nem kétlem, hogy Ön is meggyőződésből teszi azt, amit tesz. A kérdés csak az, hogy megtapasztalta már a saját bőrén is, hogy az amit tesz az mennyire jó, vagy rossz? ...és itt most nem forgalmazok semmit sem. Még a saját vezetéknevemet sem írom le, nemhogy a termékét. Maradok tisztelettel abban a reményben, hogy egyszer majd elveinél is fontosabb lesz egy orvos számára az, hogy segítsen szenvedő embertársain. Géza

        WEBBeteg szakértő válasza a táplálékkiegészítő témában

        Tisztelt Forgalmazó Úr!

        Amit írok, magánvélemény, érthet vele egyet, vagy nem. De azt higyje el, én örülnék a legjobban, ha a természetgyógyászati készítmények megoldanák az orvostudomány problémáit, mert akkor nekünk, orvosoknak is könnyebb lenne a dolgunk napi munkánk során, és a több gyógyuló beteg révén több sikerélményünk lenne. Ám nem az a kérdés, hogy akarok-e hinni valamiben vagy sem, ha egy szer hatása hit kérdése, akkor az placebo, amit viszont ne adjunk el súlyos ezrekért, némely termékeket tízezrekért.
        Az orvostudomány alapos kutatásokon, bizonyítékokon, megismételhető kísérleteken alapul, egy-egy új gyógyszer kifejlesztése sok-sok év munkája akár világszerte.
        Sajnos a táplálékkiegészítők piacán a bizonyítékok sokszor csak azok, hogy X.Y. szedte a szert és meggyógyult, higyjem el. Én viszont csak független tudományos vizsgálócsoport által nagy esetszámon végezett, placebo kontrollált vizsgálatok eredményét tudom hiteles bizonyítéknak elfogadni, amit számomra hiteles, orvostudományi folyóiratok publikálnak.


        Érzem soraiban az indulatot és az érzelmet, de egy szer hatása vagy hatástalansága, mellékhatásainak feltárása nem érzelmi-indulati kérdés, hanem hosszadalmas vizsgálatok, tudományos bizonyítékok feladata. Az egyes betegek visszajelzései hasznosak és érdekesek, de önmagában nem tudományos erejű bizonyítékok.
        Álláspontjában megváltoztatni nem akarom Önt, kérem, fogadja el Ön is az én természettudományos szemléletemet. Véleményem szerint a természetgyógyászati készítményeket a jelenleginél sokkal alaposabban kellene bevizsgáltatni, és nem hagyni őket a táplálékkiegészítők kényelmes, lényegében semmiféle orvosi vizsgálatot nem igénylő kategóriájába sorolódni. Aki betegek gyógyítását ígéri, az bizonyítsa be a hatást feketén-fehéren, szerezzen hazánkban OGYI engedélyt, és ezután mindenki azt fogja használni, ilyen egyszerű.

        Miután azonban ezt a fórumot nem szeretném a különféle alternatív gyógymódok fórumává fordítani, és belemenni egy parttalan vitába, így a magam részéről ezt a témát lezártnak tekintem.

        Üdvözlettel:

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-06 09:17:34; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 14:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés