Vérkép elemzése

Tisztelt Cimzett! A csatolt vérképen lévő eltérésekben kérnék segitseget/elemzest! Elorejarolag, annyit tudni kell, hogy a ferjemnek variococle mutete lesz februar 17-en es zavar egy ket elteres a vereredmenyben! Koszonettel: Kecskes Marianna

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza vérkép eredménye témában

Tisztelt Kérdező!

Mivel általam nem ismert a férje megelőző anamnézise, szedett gyógyszerei, Illetve korábbi véreredményeinek, egyéb leleteinek és jelen panaszai ismeretének hiányában az alábbi véleményezés korlátozott értékű. Bővebb tájékoztatást a kezelőorvosától/háziorvosától /beutaló orvosától kaphat, aki a fenti ismeretek birtokában van.

Ami pusztán levele alapján megállapítható, hogy összességében az eredmény rendben van.

Az emelkedett GPT érték valamiféle májkárosodásra utal, ez lehet egy "egyszerű" zsírmájtól kezdve, epeúti elzáródásos tüneteken és számos egyéb betegségen keresztül akár gyógyszermellékhatás is. Az jó hír, hogy az érték izoláltan és nem túl nagy mértékben emelkedett, kontroll mindenképpen szükséges lesz. Ezzel kapcsolatban viszont feltétlenül konzultáljanak az anamnézist ismerő kezelőorvossal.

Az LDL -vagyis a rossz,- azaz a szív érrendszeri megbetegedés tekintetében veszélyes koleszterin szint magasabb értéke es ezzel párhuzamosan a -jó- HDL kol. szint csökkenése a szív érrendszeri megbetegedések szempontjából szintén jelzés értékű. Megfontolandó a koleszterincsökkentést célzó diéta.

A vérképben a monocita és eozinofil szám emelkedés nagy eséllyel allergiát jelezhet.

Ami a laboreredményben a leginkább figyelemre méltó eredmény, a vizelet calcium oxalat üledéke és a sűrűbb vizelet. A sűrűbb vizelet azt jelzi hogy férje keveset iszik, fokozni kéne a folyadék fogyasztást. A ca-oxalat üledék pedig leggyakrabban vesekő esetén fordul elő a vizeletben. (De legalábbis az erre való hajlamot jelezheti) Férjének érdemes lenne egyrészt a sófogyasztást visszafognia, másrészt azokat az ételeket kell mértékkel fogyasztania, amelyek sok oxalátot tartalmaznak. Ilyenek különösen a cékla, a tea, a kakaó, a csokoládé, a rebarbara vagy a spenót.

Az urológiai varicocele műtét kapcsán mivel eleve kapcsolatban vannak urológussal, kérjék meg a szakorvost, hogy lehetőség szerint ultrahanggal ellenőrizze hogy van-, e a férjének veseköve.

A vesekő képződésének megelőzésében, valamint ha már kialakult, növekedésének lassításában szintén kiemelt szerep jut a bőséges, a nap folyamán egyenletesen elosztott folyadékfogyasztásnak. A rendszeres testmozgás szintén jótékony hatással bír, mivel mozgásban tartja a testben lévő folyadékot, kedvezőtlenül hat a kőképződésre.

Mielőbbi jobbulást, sikeres műtétet kívánok, üdvözlettel dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2022. február 09., 07:58; Megválaszolva: 2022. február 15., 00:30
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Laktóz és fruktóz intolerancia...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Lehetséges cukorbetegség ?
Vérnyomás-problémák
Vitaminok és étrendkiegészítők...
Tisztelt Dr. Szanyi Andrea, Érdeklődni szeretnék, hogy mi a különbség egy átlag patikában kapható étrendkiegészítő (főleg vitaminok) és egy...