• Magas pulzusszám

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Abban a panaszomban kérném segítségüket, hogy az utóbbi időben nyugalomban erősnek érzem a pulzusomat, ami éjszaka sokszor zavar az alvásban. A nyugalmi pulzusom 50-60 között van, és volt az elmúlt évtizedben, gondot nem okozott. Másik panaszom, hogy kisebb fizikai aktivitáskor is a pulzusom könnyen magassá válik. Pl. egy egyszerű lassú sétában is eléri 100-120 közötti értéket, és rossz mellkasi konfortérzettel jár együtt. Úgy érzem, kissé légszomjam is jelentkezik. Voltam nyugalmi EKG-n és szívultrahangon. Ennek eredményei: Keringés kompenzált, III-ban negatív T, rövidült PQ preexcitációs jel nélkül, egyebekben kórjelző eltérés nélkül. Ultrahang során enyhe pulmonális regurgitáció, enyhe koncentrikus bal kamrai hypertrophia, egyebekben ép szív. Fáradékonyság hátterében szívelégtelenség kizárható. Hasonló tünettel volt terheléses EKG vizsgálatom és 24 órás EKG vizsgálatom is, azok sem mutattak ki semmilyen szívgondot. A vérnyomásom 120-140/80-90 szokott lenni. Többször is mértem az utóbbi időben, nem tapasztaltam kiugrásokat. Fél éve volt laborvizsgálatom, az csak D-vitamin hiányt állapított meg. Nem vagyok cukorbeteg, vérképem normális. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen irányban vizsgáltassam magam tovább Ön szerint. Olyan jó lenne megtalálni a probléma forrását, hátha kezelhető. Esetleg koszorúér problémám lehet? Vannak a lábamon visszér tágulatok, lehet, hogy ilyen probléma van másutt is, ami befolyásolja a szív vérellátását? Nagyon sokat segítene nekem bölcs tanácsával! Előre is köszönöm bölcs javaslatát!

        Dr. Molnár Dóra válasza a terhelésre magas pulzus témában

        Kedves Kérdező! A visszér és koszorúérbetegség között kevés az összefüggés. Hasonló panaszok azonban nem csak szívbetegség miatt jöhetnek létre, pajzsmirigy betegség, tüdőprobléma is okozhat ilyen tüneteket. Ezek kizárása mellett mindenképpen javasolt a koszorúér szűkület kizárása a panaszok alapján. Vannak még egyéb vizsgáló módszerek is: például terheléses szív ultrahang vizsgálat, izotópos szívvizsgálat vagy szív CT. Nem pont ugyanazt lehet vizsgálni az egyes módszerekkel, de bármelyikkel lehetne haladni az Ön problémájának megállapításában, ezt kardiológusával kellene egyeztetni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Kérdés: 2020. február 19., 20:41; Megválaszolva: 2020. február 24., 11:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Hölgyem/Uram Kérdésem a céklafogyasztással lenne,50gm vagy 100gm nyersen ledarálva,lehet-e naponta fogyasztani? Van-e káros hatása ha 100gm-nál többet fogyasztok naponta? 1952.01.11-én születem,községben éltem feleségemmel 65-évet,...