Táplálékkiegészítők

Közel másfél éve, hogy heti 4-6 alkalommal 1-1, 5 órás, intenzív súlyzós edzéseket végzek. Kettő féle táplálékkiegészítőről szeretnék érdeklődni: egyrészt az edzés után turmix formájában fogyasztott fehérjeporokról; valamint az aminosavtablettákról. Intenzív, rendszeres edzés esetén indokolt lehet ezek használata? Van-e ezeknek a kiegészítőknek bizonyítottan káros hatása? Az egészséges, tudatos táplálkozásra, az edzés utáni elegendő alvásra, regenerálódásra, a túledzés elkerülésére figyelek, nyilván ez az elsődleges - de érdekelne, hogy mi ezekről a legálisan, kereskedelemben kapható kiegészítőkről egy orvos véleménye; lévén a fejlődéshez szükséges tápanyagokat természetes úton nem mindig tudom bevinni (nem tudok annyira változatosan és annyiszor enni, mint amennyi szükséges lenne) . Eddig a legmeggyőzőbb/legszakmaibb érv, amit ezek ellen hallottam, az az volt, hogy a por formátumú dolgok a vesét károsíthatják hosszútávon - amúgy csak sztereotípiákon alapuló véleményeket hallottam, főleg aggódó rokonoktól és idősebb ismerősöktől:) Az aszpartám tartalmúakat már kerülöm. Köszönettel: T. Gergő

Irinyi-Barta Tünde válasza táplálékkiegészítők témában

Kedves Gergő!

Attól függ, mi az edzésének a célja. Amennyiben tömegnövelés, akkor célszerű szénhidrátot tartalmazó fehérjekészítményt választania, ha szálkásít, akkor a tiszta fehérje az ideális. A fehérjeporokat azért szedik a testépítők, mert azonnal felszívódnak, és hatékonyabban épülnek be az izmokba, mintha ugyanazt a fehérjemennyiséget táplálék útján (pl. csirkemell) fogyasztaná el. Az aminosavakat inkább kiegészítésként szokták alkalmazni. Hosszú távon valóban kimutattak vesekárosító hatást azoknál, akik túlzott mértékben fogyasztották a fehérjekészítményeket. Mint minden szervezetbe bevitt anyagra, ezekre is mindenki máshogy reagál. Lehet, hogy nem jelentkezik semmilyen látható probléma. Javaslom, hogy forduljon sportorvoshoz a felmerülő kérdéseivel, aki elvégzi a szükséges kivizsgálásokat is.

Tisztelettel: Barta Anikó Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2013. január 05., 17:41 ;Megválaszolva: 2013. január 06., 19:57
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Táplálékkiegészítő vitaminok
Üdvözletem! A táplálékiegészítőkről szeretnék kérdezni. Legfőképpen az érdekelne, hogy ha több félét is szedek, az nem jelent-e gondot....
Feketeköménymag fogyasztása
Laktóz és fruktóz intolerancia...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Lehetséges cukorbetegség ?