• depresszió

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő! Depressziótól szenvedek igen rég óta. Pszichológushoz jártam évekig, aztán költözés miatt ez megszakadt. Egy ideje felerősödtek a depressziós tünetek, ezért újra kerestem egy szakembert, akihez heti egy alkalommal eljárok. A terápia mellett antidepresszánst is kell szednem. Évekkel ezelőtt PCOs-t állapítottak meg. Metrformint szedek, nem vagyok túlsúlyos. A tünetek nem javultak, pattanásosodás, szőrösödés és rendszertelen, időnként sok hónapig kimaradó vérzés a mai napig jellemez. A depresszió miatt újra elküldtek kivizsgálásra. Az endokrinológus megvizsgálta a pajzsmirigyemet (UH) és a hormonjaimat. Mindent közel normálisnak talált. (TSH 0.823uU/ml fT410.2pg/ml Thyreoperoxidase-AK kevesebb, mint 10 IU/ml LH 4.09 mU/ml FSH 3.8 mU/ml Testosteron kevesebb, mint 0.2 ng/ml Östradiol 61.7pg/ml SHBG 35.7 nmol/l Prolaktin 80.3 uE/ml Cortisol 63.2 ng/ml DHEAS 159.0 ug/dl IGF1 222.0ng/ml (a menstruáció 2. napján)) Azt mondta, a pajzsmirigy normál közeli, a probléma a hipotalamusszal kapcsolatos lehet, szedjem a Metformint nagyobb (2000mg/nap) dózisban. Ezzel befejeződött a kivizsgálás. Szedem a nagyobb dózist, az antidepresszánst, de a depresszió nem enyhül a kemény munka ellenére sem (terápia). Nagyon szeretnék teljes életet élni és egészséges felnőttnek nevelni fel a gyerekeimet, de nem látom az alagút végét, sőt... Csupán ezért kérdezem, esetleg meg tudja-e nekem mondani, hogy van-e még olyan irány, ahol érdemes tovább vizsgálódni a probléma oka iránt vagy esetleg valami, ami segíthetne? Nagyon köszönöm válaszát!

        Dr. Veress Dóra válasza a depresszió témában

        Kedves Asszonyom! Érdemes lenne a táplálkozásást és a vitaminbevitelét is megvizsgálnia egy kicsit. Depresszió hátterében sokszor tapasztalunk B2, B6, B12 és folsav hiányt, illetve az aminosavak (triptofán, vajsav) és esszenciális zsírsavak elégtelen bevitelét. Depressziót okozhat ételallergia is, nehézfém mérgezés, alacsony vércukorszint vagy Candida fertőzés is. Nem tudom, hogy milyen gyógyszereket szed rendszeresen, mert bizony ezek mellékhatása is lehet a hangulatzavar. Ilyenek pl. a triciklusos antidepresszánsok, nyugtatók, gyulladáscsökkentők, beta blokkolók, fogamzásgátlók, allergia ellenes szerek, hogy csak a leggyakoribbakat mondjam. Fertőzések is okozhatnak tartós hangulatzavart, pl. influenza, mononucleosis, TBC. Krónikus betegségek mellé is társulhat depresszió, pl. szív- és tüdőbetegség, cukorbaj,gyulladásos betegségek. Remélem, tudtam segíteni és megmutatnni merre lehet még tovább menni!

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 30., 12:38; Megválaszolva: 2011. június 01., 00:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: