• Agyérelmeszesedés????

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Van egy nagyon kedves, régi ismerősöm, most 72 éves. Mióta személyesen ismerem, korát meghazudtolóan, mindig aktívan élte életét. Tavasszal már korán reggeltől, késő estig kertjében, sőt mások kertjében ügyködött, segített ahol és akinek tudott. Hatalmas örömet okozott neki, ha valami újat, szépet valósíthatott meg. A változást a téli időszak hozta meg számára, ki sem mozdult lakásából, egész nap a tévé előtt ült, mogorva és megkeseredett lett, családjával folyamatosan vívja csatáit. Amiért most Önhöz fordulok, az a kétségbe esés, számomra néha értelmezhetetlenül viselkedik, meghazudtolja magát és másokat is, eltérően mond és tesz dolgokat, nem emlékezik rá, mint mondott és hogyan pár órája. Fizikailag még mindig masszív és egészséges, de mentálisan.....???? Kedves Doktornő a leírtak alapján mire gondol? .. és én, mint Jóbarát mit tudott tenni??? Várom válaszát, köszönettel.

        Dr. Veress Dóra válasza a depresszió, demencia témában

        Kedves Kérdező! Nekem elsőre az jutott eszembe, hogy az ismerőse depressziós. Aki nagyon aktív életet él nyáron, télen pedig tétlenségre van kárhoztatva, annál előfordulhat, hogy depressziós lesz. A depressziónak lehet tünete a feledékenység, a motiválatlanság, a koncentrációs zavar. Belefér, hogy nem emlékszik dolgokra és ingerlékeny. A másik dolog, ami szóba jön, az a szellemi leépülés, a demencia. Elképzelhető, hogy a hosszú téli tétlenség előhozta és fokozta a tüneteket, amik már addig is meglehettek, csak senkinek nem tűnt fel. Mindkét esetben az lenne a legjobb, ha rá tudnák beszélni ismerősét, hogy keressen fel egy pszichiátert, és vizsgáltassa meg magát. Nem kell befeküdni a kórházba, ezeket a vizsgálatokat megcsinálják az ambulancián is. Ha hangulatzavara van, akkor kaphat hangulatjavítókat, amitől visszanyeri régi aktivitását, ha demenciában szenved, akkor pedig az idejében kezdett kezeléssel lassítható a leépülés.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 20., 20:00; Megválaszolva: 2011. április 21., 22:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés