Depresszió 20 éve

Tisztelt Doktornő!

a segítségét szeretném kérni. Holnap lesz 20 éve, hogy a betegségem elkezdődött, első gyermekem születésével. Akkoriban még azt mondták, hogy hiszti. Magam is teljesen meg voltam ijedve, hogy a várva várt örömök helyett engem csak a szorongás, a félelem, a levertség, rosszkedv és ennek fizikai tünetei: étvágytalanság, fogyás, izzadás, megváltozottság érzése kísértenek. Azóta kisebb nagyobb időközökkel, de évente legalább 4 alkalommal rám tör, s szinte elgázol, mint a vonat. Már nagyon sok féle gyógszert próbáltak rajtam, (a teljesség igénye nélkül: pl. Anafranil, Xanax, Effectin, Velaxin, Rivotril, Paroxat) , jelenleg Frontin és ma kezdem a Cypralexet. Ezen kívül  7 évig jártam pszichiátriai magánrendelésre. Olvastam egy cikket épp itt, ezen az oldalon, hogy a depresszió tiszta biológiai, agyi-kémiai zavar. Őszintén egy reménysugár csillant meg előttem, hisz az egész életem, s a két gyermekem életét is jelentősen negatív irányba terelte ez az állapot. a 20 év alatt még semmilyen vizsgálat nem történt nálam, amely esetleg kimutathatná, mi okozhatja ezt a visszatérő állapotot. Létezik olyan vizsgálat, amely esetleg kiderítheti, hogy ilyen zavar van nálam is a háttérben? Nem akarok panaszkodni, de lassan elfogy az erőm küzdeni, bár öngyilkossági gondolataim nincsenek, de teher így az élet. Válaszát előre is köszönöm, és bizakodva várom.

Üdvözlettel: Andrea

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza depresszió témában

Kedves Andrea!

Először is szeretném azt a tévhitet eloszlatni (és nem akarom elkeseríteni! ) , hogy minden depresszió forma teljesen biológiai alapú. Hiszen vannak reaktív formák (pl. veszteséghez köthető depresszió) . Persze a biológiai háttér dominancia valószínűbb ott, ahol a családban is előfordult, vagy pl. a szezonális, visszatérő formáknál. Lehet, hogy Ön ez utóbbiba tartozik (? ) . Egyébként ha 20 éve ilyen periodikusan, és váratlanul jönnek a depressziós időszakok, a legtanácsosabb, ha a bevált hangulatjavítót folyamatosan szedi, vagyis nem szabad abbahagyni, bármennyire is jól van! Előfordulhat, hogy a jó szer egy idő után hatástalan, ilyenkor vagy váltunk, vagy gyógyszert kombinálunk. A cél: hogy megelőzzük a visszaesést, az újabb epizódot. A depresszió biológiai alapjának kimutatására egyébként nincs specifikus (műszeres vagy labor) vizsgálat. A biológiát a gyógyszerekre való reagálás bizonyítja. (differenciáldiagnosztikai szempontból lehet érdekes a pajzsmirigy betegség kizárása, hormonszint mérést lehet kérni) (Megj: pszichoterápiával való kombináció megválasztásánál egy személyiségvizsgálat segíthet, ami pszichológiai vizsgálatot jelent.) Egyszóval: a depresszió biológiai eredetének jelentősége nem a kimutathatóságban rejlik, hanem a terápiában, amit kezelőorvosával kell egyeztetni.

Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 25., 09:57; Megválaszolva: 2009. június 25., 09:57
Kérdések és válaszok: Depresszió
Meddig tart a mirtazapin elvonási...
Hogyan kezeljük?
A kiüresedésem gyógyítható?
Érzelmi kilengések
Depresszió