Depresszió 20 éve

Tisztelt Doktornő!

a segítségét szeretném kérni. Holnap lesz 20 éve, hogy a betegségem elkezdődött, első gyermekem születésével. Akkoriban még azt mondták, hogy hiszti. Magam is teljesen meg voltam ijedve, hogy a várva várt örömök helyett engem csak a szorongás, a félelem, a levertség, rosszkedv és ennek fizikai tünetei: étvágytalanság, fogyás, izzadás, megváltozottság érzése kísértenek. Azóta kisebb nagyobb időközökkel, de évente legalább 4 alkalommal rám tör, s szinte elgázol, mint a vonat. Már nagyon sok féle gyógszert próbáltak rajtam, (a teljesség igénye nélkül: pl. Anafranil, Xanax, Effectin, Velaxin, Rivotril, Paroxat), jelenleg Frontin és ma kezdem a Cypralexet. Ezen kívül 7 évig jártam pszichiátriai magánrendelésre. Olvastam egy cikket épp itt, ezen az oldalon, hogy a, depresszió tiszta biológiai, agyi-kémiai zavar. Őszintén egy reménysugár csillant meg előttem, hisz az egész életem, s a két gyermekem életét is jelentősen negatív irányba terelte ez az állapot. a 20 év alatt még semmilyen vizsgálat nem történt nálam, amely esetleg kimutathatná, mi okozhatja ezt a visszatérő állapotot. Létezik olyan vizsgálat, amely esetleg kiderítheti, hogy ilyen zavar van nálam is a háttérben? Nem akarok panaszkodni, de lassan elfogy az erőm küzdeni, bár öngyilkossági gondolataim nincsenek, de teher így az élet. Válaszát előre is köszönöm, és bizakodva várom.

Üdvözlettel.

WEBBeteg szakértő válasza depresszió témában

Kedves Andrea! Először is szeretném azt a tévhitet eloszlatni (és nem akarom elkeseríteni!), hogy minden, depresszió forma teljesen biológiai alapú. Hiszen vannak reaktív formák (pl. veszteséghez köthető, depresszió). Persze a biológiai háttér dominancia valószínűbb ott, ahol a családban is előfordult, vagy pl. a szezonális, visszatérő formáknál. Lehet, hogy Ön ez utóbbiba tartozik (?). Egyébként ha 20 éve ilyen periodikusan, és váratlanul jönnek a, depressziós időszakok, a legtanácsosabb, ha a bevált hangulatjavítót folyamatosan szedi, vagyis nem szabad abbahagyni, bármennyire is jól van! Előfordulhat, hogy a jó szer egy idő után hatástalan, ilyenkor vagy váltunk, vagy gyógyszert kombinálunk. A cél: , hogy megelőzzük a visszaesést, az újabb epizódot. A, depresszió biológiai alapjának kimutatására egyébként nincs specifikus (műszeres vagy labor) vizsgálat. A biológiát a gyógyszerekre való reagálás bizonyítja. (differenciáldiagnosztikai szempontból lehet érdekes a pajzsmirigy betegség kizárása, hormonszint mérést lehet kérni) (Megj: pszichoterápiával való kombináció megválasztásánál egy személyiségvizsgálat segíthet, ami pszichológiai vizsgálatot jelent.) Egyszóval: a, depresszió biológiai eredetének jelentősége nem a kimutathatóságban rejlik, hanem a terápiában, amit kezelőorvosával kell egyeztetni. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. június 25.

Kérdések és válaszok: Depresszió

Depresszió nélkül
Tisztelt Doktornő! 40 éves férfi vagyok, három gyerkőccel, családdal, vezetői beosztásban. Sajnos 2019- ben beleszaladtam egy major, depressziós epizódba....
Szerotonin szint extrém magas
Üdvözlöm! Már több, mint egy éve kezdődött ez az állapot, eleinte ingadozó volt, mára viszont mindennapossá vált. Voltam vérvételen és kivizsgáltattam magam...
Ödvözlöm az édes apám már lassan három...
Ödvözlöm az édes apám már lassan három hete van, depresszióban mit javasol . Kérhetnék egy telefonszámot? Nem tud aludni Szedte Frontint, de attól rosszul lett...
Depresszió
Tisztelt doktornő, doktor úr! Bipoláris affektív zavaral küzdök 6 éve, gátolt öngyilkossági gondolataim vannak. Márciusba voltam kórházba, suicid intenciok...
Depresszió. Hangulatingadozás
Volt egy párom akivel egy évig együtt voltunk éltünk, és szakítottunk. A szakítás oka, h sokat hisztiztem ha valami nem tetszett. Sokszor hangulat...
Hogyan legyek túl ezen az állapoton? Mi...
Tisztelt doktor úr/nő! 16 éves lány vagyok és azért kérném a segítségét, mert úgy érzem egyedül nem bírom tovább. Már majdnem két éve elveszítettem az...