• Depressziós lettem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        1 éve volt egy komolyabb betegségem, amiből kigyógyultam, de azóta nincs egy nyugodt napom sem. Állandóan aggódom, sokszor ok nélkül, túlságosan. Nyugtatót nem szedtem, mert nem akarok rászokni. Mostanában hirtelen kiver a víz, a bal lábam lábszára többször elzsibbad, illetve hideg érzést érzek rajta, ugyanígy a jobb kezemnél. Szédelgek, és nap mint nap remegésre ébredek, és egész nap belső remegést érzek. A gondolataimat nehezen tudom elterelni a "mi van, ha..." kérdésekről, és ezután negatív dolgok jutnak eszembe. Sajnos a városban nincs pszichológus, így nem tudok hozzá fordulni.Ön szerint depressziós lettem?

        WEBBeteg szakértő válasza a depresszió témában

        Leveléből látszik, hogy bizony valóban szorongásos, depressziós tünetei lehetnek, mely nem ritka súlyos betegséggel való szembesülés, akár halálközeli élmény kapcsán. Komoly lelki megrázkódtatás saját bőrünkön megélni, hogy bizony mi sem vagyunk halhatatlanok.
        A problémájára szorongásoldó valóban nem lenne önmagában megoldás, és jól látja, a panaszai kezelésére pszichoterápiára van szüksége. Ez egyébként feszültségoldóval átmenetileg kiegészíthető, és mivel az tünetileg segít, így nyitottabb tud lenni a pszichoterápia felé is.

        A gyógyszerrel kapcsolatban a másik végletbe se essen, nyilván nem rászokni kell, de szükség esetén orvosi felügyelet mellett tudnak jók és eredményesek lenni. A gyógyszer olyan mint egy mankó lábtörés után, ami egy darabig hasznosan segít, de tudni kell időben letenni.

        Jó lenne, ha tudna pszichoterápiára járni, ám ha ez végképp nem megy, legalább próbáljon valami olyan új hobbiba belekezdeni, ami leköti a figyelmét, sikerélményt ad, és azt erősíti, hogy sok dolga és ideje van még Önnek ezen a világon. Még egy tanács, ne merüljön bele az alternatív gyógyászat, csodatabletták, vitaminok, stb. világába, mert ez csak megerősíti és fenntartja az Ön pszichés betegségtudatát. A szükséges orvosi ellenőrzésekre ha vannak, természetesen járjon el, de ezek között kerülje a betegségre emlékeztető dolgokat.

        Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

         


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-09 17:49:15; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 09:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: