• Predepressio

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Doktor! Kérem,adjon tanácsot. Az idei év elején átestem egy súlyos depresszión.A szedett gyógyszerek(800mg Tegretol,ill.150mg Zoloft/nap volt az a dózis,ami végül is "helyrebillentett")azonban májtoxemiát,majd zsírmájat okoztak.Ezért,és mert ebből kifolyólag nagyon súlyos izületi fájdalmaim is voltak,abbahagytam a gyógyszert.No meg azért is,mert pszichésen helyrejöttem(Januártól májusig szedtem.) Ezt követően májf.és izületi problémáim rendeződtek. Azonban,mivel enyhe bipoláris zavarom van(amiben a depressziós szakaszok súlyosabbak,de fent említettet leszámítva,az is csak "enyhébb"formában jelentkezett),és itt az ősz,ill.jön a tél,nagyon félek,h ismét beteg leszek,mivel általában nálam is "szezonális" a dolog,és az utóbbi pár hétben már időnként vannak napok,amikor mintegy" auraként"jelentkezik a rossz hangulat. Úgy gondolom,még egy olyat nem tudnék túlélni,mint év elején.Főleg nem gyógyszer nélkül... Nagyon szívesen szednék valamit,ami nem annyira májtoxicus.Kifezetten valami hangulatstabilizátorra gondolok,ill.talán nem ártana szintén szintentartás miatt hangulatjavító. Kérem,ha tud megoldást,segítsen Köszönöm,tisztelettel A.

        WEBBeteg szakértő válasza a depresszió témában

        Tisztelt Kérdező!

        A 800mg Tegretol elég sok. Nem túladagolás, de magas adag, és valóban májkárosító. Ha ön bipoláris beteg, akkor a felírása nem volt indokolatlan, hangulatstabilizáló hatású szer.
        Viszont vannak alternatívái, pl. a Lamolep, ami a májat illetően jóval kevésbé problémás, bár sajnos tény, kockázatmentes gyógyszer nincs, és majdnem minden gyógyszerrel kell a májnak is találkoznia. A Lamolep-ről azt kell tudni, hogy lassan, lépésekben lehet beállítani, ha viszont beválik, kiváló segítség lehet Önnek.
        A 150mg Zoloftot, mint antidepresszívumot soknak érzem, ha Ön bipoláris, ekkora dózis depresszióból könnyen átbillentheti mániás irányba, ami komoly kockázat, így rendszeresen járjon ellenőrzésekre, hogy indokolt esetben idejében lehessen módosítani terápiáján!
        A Zoloft tablettáról a TB támogatás lekerült, így irreálisan drága lett, de ugyanez a hatóanyag sok más néven is kapható.
        Mindezeket, és főként az aggodalmait azonban elsősorban a pszichiáterével ossza meg, mert bármilyen gyógyszert csak ő írhat fel Önnek.

        Májprobléma esetén javaslom Legalon szedését, ez egy gyógynövény eredetű "májvédő" szer, vény nélkül kapható a patikában. Kerülje továbbá az alkoholt, és a zsíros-fűszeres ételeket.

        Jó egészséget kívánva:

        Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-29 11:53:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 14:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: