• Depressziós vagyok? Sajnos édesanyám skizofréniás volt

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Azt szeretném megtudni, hogy Ön szerint depressziós vagyok-e. Sajnos a párom bizonyos okok miatt nem lehet velem 4. hónapja. Amióta elment, azóta 22kg-ot fogytam. Állandóan feszült vagyok, mert az anyagi problémákat nagyon nehéz megoldani. Sajnos sokat sírok, van, mikor az utcán jön rám. Az elmúlt években sajnos az édesanyám és a nagyszüleim is meghaltak. Vannak kutyáim, akiket nagyon szeretek, de nincsen hozzájuk türelmem. Nehezen alszok, sokszor vannak rémálmaim. Vettem gyógynövénytartalmú nyugtatót, de ahhoz, hogy segítsen, többet kell bevenni, mint ahogy rá van írva. Sajnos a munkámra sem tudok rendesen figyelni. Sokszor mondják a kollégáim, mintha nem is itt lennék. Meg egyszerűen, ha nem szépen szólnak hozzám, akkor nagyon dühös vagyok és kiabálok. Azt szeretném kérdezni, hogy Ön szerint kérjek-e orvosi segítséget? Sajnos édesanyám skizofréniás volt, ami a depressziótól alakult ki. Örökölhető ez a betegség?

        WEBBeteg szakértő válasza a depresszió témában

        Amit leír, az alapján Ön valóban depressziósnak tűnik. Sajnos azonban depresszió és depresszió között nagy a különbség, Ön nem elsődlegesen beteg, hanem egy rossz, komplikált élethelyzetre reagált így tünetekkel. Azért érdemes ilyen különbséget tenni, mert élethelyzetet, anyagi problémát, családi konfliktust nem tud gyógyszer, orvos megoldani.

        Természetesen javaslom, hogy keressen fel pszichiátert, aki tünetileg felír majd segítő gyógyszereket, azonban az igazi megoldáshoz a problémahalmazt kellene elkezdeni felgöngyölíteni. Ebben tünetileg segít a gyógyszer, de ne megoldásként, hanem csak az első lépésként tekintsen rá!

        A skizofrénia nem a depressziótól alakul ki. A skizofréniára való hajlam (! ) örökölhető, de egyebekben az otthon látott családi minta is mély nyomot hagy egy gyerek fejlődésében. Ha egy családban állandó a vita, probléma, rossz a hangulat, akkor az itt felnövő gyerek is egy lelki sérült felnőtté válik, de ez nem (csak) a gének oka, hanem ilyenné is nevelték.

        Amit tanácsolni tudok, igyekezzen többet pihenni, lazítani, kikapcsolódni, hideg fejjel a problémákkal is többet lehet tenni. Továbbá keressen fel egy pszichiátert a gyógyszeres terápia beállítására.

        Az öngyógyítással, gyógynövényekkel legyen óvatos, téves azt hinni, hogy ami növényi az csak jó, segítő lehet. Túlzó a hasonlat, de gondoljon a gyilkos galócára, az is növény, mégsem célszerű megenni.

        Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-23 15:07:44; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 10:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt cím,Tisztelt hölgyem !uram! Édesanyámnak havonta a fenti szakrendelőben van pszhiátria kontrollja(gyakorlatilag ez kimerül gyógyszerfelírásban)NEm kényszerkezelt!!! Sajnos állpota mostanában nagyon leromlott fizikálisan is(72 éves)...
        Tisztelt Doktornő! Tavaly novemberben kerültem pszhiátriára. Hasi panaszok miatti depresszió. Nagyon sokat fogytam a hasi köldök táji fájdalmam miatt és a vele járó depresszió, kétségbeesés miatt. 179 cm vagyok 62 kilós férfi. A klinikán...
        Üdvüzletem! Kb. 3 hete jelentkezett előszőr a belső remegés, előszőr csak este és éjszaka, amitől nem tudtam rendesen aludni. Emellet ismételten előjött az epetáji és gyomorfájdalmam is, ami folyamatos tompa fájdalmat jelentett. Régóta...
        Üdvözlöm,a kérdésem az lenne,hogy a lányom fél éve szenved abban ,hogy fontos dolgogat elfelejt ,régi dolgokra is alig emlékszik.Egyéb tünete nincs a háziorvos depressio gyanujával utalta MRI re.Hét éve vagy terhes vagy szoptat a gyekek...