• Hogyan kezelhető a depresszió?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Harmadik gyermekem megszületése után depresszióba estem. Orbáncfűteát és omega-3-at ittam, miután jobban lettem, nem mentem vissza az orvoshoz. Mostanában étvágytalan vagyok, fáradt, de amikor lefekszem, sokáig nem tudok elaludni, amikor meg elalszok, arra ébredek, hogy fáj a hátam. Sűrűn gondolok az öngyilkosságra. A házasságom romokban hever. A kérdés a következő: lehet hogy ez még a szülés utáni depresszió, amely esetleg nem lett kikezelve, vagy most ez egy másik depresszió?

        WEBBeteg szakértő válasza a depresszió, öngyilkosság témában

        Az orbáncfű sajnos éppen arra példa, hogy ami természetes, az nem feltétlenül mentes a mellékhatásoktól, noha a köztudatban az él, ami gyógyszer az rossz, ami pedig növényi, az csak jó lehet. Az orbáncfűnek számos komoly mellékhatása lehet, így a pszichiátriából egyre inkább kiszorulóban van. Ezt nem valamiféle "gyógyszerlobbi" mondatja velem, amivel az orvosokat vádolni szokták, hanem sajnálatos tény. Az orbáncfű teáknak mindemellett tényleg van antidepresszív hatása, enyhe-közepes depressziók esetén ez akár elég is lehet, de súlyos depressziók esetében már nem elégséges.

        Az Ön által említett "omega 3" a depresszió szempontjából közömbös.

        Sorait olvasva most biztosan nem ilyen, vény nélkül kapható szerekhez kell fordulnia öngyógyításként...

        Érdemes lenne tudni, hogy a romokban lévő házassága oka vagy már következménye a depressziójának, de az a mondata, hogy sűrűn gondol az öngyilkosságra, mindenképpen nagyon komoly helyzetet takar. Így igazából most nem is azon kell gondolkozni, hogy van-e összefüggés a korábbi, szülés utáni lelki problémákkal, hanem mihamarabb el kell kezdeni a helyzet feltárását és a terápiát.
        Sajnos lehet, hogy akár kórházba is érdemes befeküdni egy rövid időre emiatt, de higgye el, a kórházi körülményeket is érdemes vállalni egy esetleges tragédia elkerülése érdekében. A depresszió megfelelő terápiával igen jól kezelhető, és ez jó alapot, esélyt adhat a házassága rendbehozására is! Így kérem, gondoljon gyermekeire, és akár már ma keresse fel korábbi kezelőorvosát, vagy valamelyik pszichiátriai szakrendelést!

        Jó egészséget kívánva:  Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-07-11 01:09:10; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 07:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: