• Mit kell tudni a tünetek alapján a betegségről?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Egy mostanra teljesen tisztázott tünetcsoport alapján szeretnék kérdezni Öntől. Mi lehet a dyagnosis ezen tünetek alapján illetve mit kell tudni a betegségről? Psziciátriai elváltozásokról lenne szó. Anyósom teljesen szétzilálta a családunkat, teljesen érthetetlen dolgokat tesz, amik a következőkben nyilvánulnak meg, összegezve. Pénz iránti mánia, megalománia, felelőtlenség, teljes flegmaság, birtoklási vágy, uralkodni akarás és gyűlölet ami megtévesztő de szinte rögeszméje. Évek óta nem tudtunk rájönni, miért csinálja, amiket csinál és hosszú idők óta most egy egészségügyi dolgozó kolléganőm, rávilágított kissé az állapotára de nem tudunk összerakni egy képet. A rokonágban évek óta tartozik mindenkinek, a szomszédoknak, bankoknak és semmi látszatja a millióknak. Jelzálog hitelt rakatott a házra, az ő 83 éves anyósát megfosztva a haszonélvezeti jogától és visszaélve az érzékszerveinek csökkent működésével, a szomszédtól tudjuk, hogy nem tudta a Mama mit ír alá. A férjét fenyegeti, folyton "térdre kényszeríti" senkinek nem lehet egy szava sem, érvényesíti bárkin az akaratát és lepereg róla minden, az ő szavaival élve. Férje megcsalta, ez előző héten kiderült. A nő elment hozzá és a szemébe mondták. Erre ő elvette a férje mobiltelefonját, eltűntette a számítógépet, NEM JÁR DOLGOZNI és közölte, ha ki is teszi ő a lábát a házból, állandóan figyelni fogják apósomat. Férjemet és engem is elüldözött, mert megpróbáltunk szembe szállni vele, jó irányba bíztatni, fél éves volt a kisfiam, a vér szerinti unokája amikor megszakított és ezáltal apósom is velünk mindennemű kapcsolatot. Tudnék még rengeteget mesélni Önnek, ez a leírásom eléggé hiányos de talán így is lehet rá találni egy betegséget, amit felismerve, kezelni lehetne. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Sz. Attiláné

        Dr. Veress Dóra válasza a bipoláris zavar, mánia témában

        Kedves Asszonyom! Leírása alapján több lehetőség is felmerül. Az egyik, hogy az anyósának személyiségzavara van, a másik, hogy bipoláris hangulatzavarban szenved. Ezt csak egy pszichiátriai vizsgálat tudná eldönteni, így fel kellene keresniük a helyi pszichiátriai ambulanciát vagy szakrendelőt. A személyiségzavart (akár) évekig is tartó pszichoterápáiával lehet rendezni, persze ez az anyós együttműködését is igényli. A bipoláris hangulatzavart, vagy mániát gyógyszerekkel lehet kezelni.


        Kérdés: 2012. január 31., 07:29; Megválaszolva: 2012. február 01., 23:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: