Demencia és memóriagondok

Tisztelt Doktor- Úr/Nő! A következő kérdésekkel fordulok önhöz. Édesanyám fiatal kora ellenére (58) memória problémákkal küzd az utóbbi időben. (Ez idáig az átlagosnál sokkal jobb volt a memóriája.) Aránylag gyakran (naponta többször is) , bizonyos (hétköznapi) szavak nem jutnak eszébe. Járt orvosnál, aki széttárt karokkal azt mondta neki, hogy nincs mit tenni, várni kell a tünetek erősödésére, hogy kiderüljön, hogy Alcheimer, vagy nem. Persze ezzel nem értek egyet és már fel is kerestem az állami eü központban a memória centrumot. Rendelés csak jövőre lesz, ezért (nomeg azért, hogy én is jobban tájékozódjak) írok most önnek. Nagyon aggódok. Kérdéseim a következők lennének: Már vagy ezer oldalt olvastam el az Alcheimer-kórral kapcsolatban, de arról nem találtam információt, hogy a betegség milyen lefolyású? Gondolok itt a lépésről-lépésre való fázisokra. Kb. mennyi idő, amíg a beteg még szinte tünetmentes, kb. mennyi idő az, amikor már abba kell hagyni a munkát, nem tud kommunikálni, nem képes ellátni magát, stb…? A neten csak a várható halál idejét találtam, amit 8 évre tesznek. Gondolom, hogy elég változó lehet beteg és beteg között a tünetek lefolyása, de talán mégis lehet valami általános tapasztalatról beszélni. Léteznek-e olyan egyéb (nem Alcheimer-kór) betegségek, amik hasonló tüneteket produkálnak? Édesanyám élete az utóbbi pár évben nagyon stresszessé vált, sokat dolgozik, magánéleti problémái is adódtak. Ez okozhat ilyesfajta memóriagondokat? (Természetesen a kivizsgálásra feltétlenül elmegyünk a demencia központba, de válaszával remélhetőleg meg tud nyugtatni addig is.) Válaszát, előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza demencia témában

Kedves Kérdező!

Az Alzheimer-kór lefolyása egyénenként változhat, 3-20 év között lehetséges a progresszió. Átlagosan a halál bekövetkeztét 8 évre teszik, a klasszikus tünetek 2-3 év alatt kifejlődhetnek, már lehetséges, hogy ekkor nem tudja ellátni magát az illető. A rosszabbodás a demencia centrumokban felírt gyógyszerekkel lassítható. Memóriaproblémák, beszédzavar hátterében számos kórkép állhat (belgyógyászati, neurológiai, pszichiátriai) , éppen ezért részletes kivizsgálásra lenne szükség. A demencia csoportján belül is többféle betegség létezik. Mindenképpen indokolt a kivizsgálás.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2010. december 27., 13:10; Megválaszolva: 2010. december 29., 13:44
Kérdések és válaszok: Demencia
Édesanyámról
Édesanyám mindennap főz és már egy ideje szinte mindeneggyes alkalommal amikor neki szeretnék állni enni,bűntudatot kelt bennem,sértegett,és...
Megmondjam Neki?
Tisztelt Dr. Fehér Gergely, tisztelt Doktor Úr! A véleményét, tanácsát szeretném kérni. Anyai Nagynénémnél 2020. augusztusában...
Időskori demencia, vagy...
Tisztelt Doktornő! Édesanyám koponya CT eredménye érdekelne. "C. II. csigolyától a koponyatetőig natív sorozat. A középvonali képletek helyzete...
Quetiapine szedése
Édesanyám demenciában szenved, egy otthonban él, állandó felügyelet alatt. A pszichiáter július elején quetiapine gyógyszert írt elő, mert nagyon...
Nagyon nagy a baj?
Kérem segítsenek, kétségbe vagyok esve. Édesanyám le fog épülni? Sajnos a leletetről készült fotót így tudom elküldeni. Link: http:...