Fiatalkori Dementia

Tisztelt Doktor úr / nő! Egy kérdést szeretnék feltenni, a következő panaszaimmal kapcsolatban: úgy érzem hogy lelassultak a tanulási képességeim, illetve a memóriámra is gyanakszom. Az új munkahelyemen többször megjegyezték hogy lassan tanulok be, illetve elfelejtek már elmonott dolgokat (egyszrű szellemi munkáról van szó), illeve nehezen értek meg mások számára triviáisnak tűnő dolgokat. De a legrosszabb hogy rengeteg hibát követek el. Ezek apró hibák, de folyamatosan elkövetek valamit, elnézek egy dolgot, stb. És nem értem én sem hogy miért, pedig odafigyelek hogy mit csinálok, és tudom hogy mit kell csinálnom, illetve nem szoktam ábrándozni sem a munka közben, és akarom is csinálni, hiszen az én érdekem hogy minél gyorsabban végezzek, és ne kelljen túlóráznom, meg hasonló nyalánkságok… Voltam EEG vizsgálaton, az negatív lett, illetve CT -n is az is negatív lett. Látott már neuropszichológus is, ahol végig csináltam az ún. Wechsler féle IQ tesztet is. Ezek az eredmények mind mind negatívak lettek. Az utolsó kör a pszichiáter volt, mindezekkel az eredményekkel felfegyverkezve látogattam meg, aki megállapította hogy nincs semi mentális bajom, és adott egy gyógyszerkombinációt enyhe depresszió ellen. Legalább 5 szakorvos látott, neuropszichológus, neurológus (ebből kettő is), pszichiáter, még pszichológusnál is voltam, és mindenki azzal győzködött hogy nincs semi bajom. A munkahelyemen még sem tudtam megállni a helyem (ismételten) egy relatíve egyszerű munkakörben. Így ezek alapján azt kell feltételezzem hogy a fenti szakemberek lehet hogy tévedtek és dementiában, vagy valami ritkábban előforduló szellemi leépüléssel járó betegségben szenvedek. Tehát a kérdésem az volna hogy mit tehetek még? Volna-e esetleg értelme még elmenni egy MRI re vagy PET –scan –re? Tényleg fusztrál a dolog, mert egyébként igyekszem egészségesen élni: dohányzás, alokohol nincs, táplálkozásom kiegyensúlyozott. Rendszeresen mozgok. A családban örökletes szellemi betegség sem anyai sem apai ágon nem ismert (eddig még). Minden esetre a szűkebb piaci szociális környezet által adott visszajelzések (mukahely) erősen ellentétben állnak a fenti szakorvosok diaagnózisaival, és én sem értem miért tart nekem ennyi ideig minden szellemi tevékenység körébe sorolható aktivitás a munkahelyen, illetve azon kívül is. Tényleg nem tudom mit gondoljak, kihez forduljak még. A Wechsler teszt eredménye szerint az IQ: 120 nálam, de ezt erősen kétlem a fentiek után, vagy az átlagos érték ezen teszt esetében magasabb mint 120, vagy a szellemi munkahelyeken lévő alkalmazottak nagy része (vagy mind) legalább 140 –es IQ –val rendelkezik? Vagy a Wechsler-teszt alapból agyi károsodottak részére létrehozott teszt? Természetesen egy IQ szám, nem jelent semmit, de az ember információ-feldolgozó és felvevő képességével elméletileg valamilyen szinten (pozitívan) korrelálnia kellene, és ehhez képest ennek az ellenkezőjét tapasztalom. Ha valóban dementiábn vagy bármilyen hasnoló szellemi leépüléssel járó betegségben szenvedek, hogyan bizonyosodhatnék meg róla, minden kétséget kizáróan? Teljesen tanácstalan vagyok, kérem segítsen. Segítségét nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Diószegi Judit válasza a demencia témában

Kedves Kérdező! Memóriaproblémák hátterében állhatnak neurológiai, belgyógyászati és pszichiátriai kórképek is. Amennyiben az organikus okot kizárták, akkor felmerülhet a szorongás és depresszió lehetősége is, ugyanez igaz a koncentrációs problémákra is. Ugyanakkor mindenkire érvényes, hogy olyan dolgokat, melyek nem tartoznak az érdeklődési körünkbe, nehezebben tanulunk meg, még ha akarjuk is. A monotonitás is megnehezíti a koncentráció folyamatát. A Wechsler-teszt az általánosságban használt IQ-teszt, az értékek 85-115 közöttiek általában, 70 alatt beszélünk értelmi fogyatékosságról. 130 feletti értékekkel az emberek mindössze 2%-a rendelkezik, tehát nem igaz az, hogy szellemi munkát végzők 140-es (vagy magasabb)IQ-val rendelkeznének. Úgy gondolom, az elvégzett vizsgálatok megfelelő módon kizátrták az agyi folyamatok lehetőségét, de ezt a kezelőorvos tudja megfelelő módon megítélni. Egyéb képalkotó vizsgálat (MRI) akkor szükséges, ha ő szükségesnek látja. Az állapotát magyarázhatja a fent emített depresszió vagy szorongásos kórkép, ezsetben a terápia folyamán a problémái javulni fognak.

Kérdés: 2010. augusztus 03., 20:53; Megválaszolva: 2010. augusztus 04., 21:34
Kérdések és válaszok: Demencia
Megmondjam Neki?
Tisztelt Dr. Fehér Gergely, tisztelt Doktor Úr! A véleményét, tanácsát szeretném kérni. Anyai Nagynénémnél 2020. augusztusában...
Időskori demencia, vagy...
Tisztelt Doktornő! Édesanyám koponya CT eredménye érdekelne. "C. II. csigolyától a koponyatetőig natív sorozat. A középvonali képletek helyzete...
Quetiapine szedése
Édesanyám demenciában szenved, egy otthonban él, állandó felügyelet alatt. A pszichiáter július elején quetiapine gyógyszert írt elő, mert nagyon...
Nagyon nagy a baj?
Kérem segítsenek, kétségbe vagyok esve. Édesanyám le fog épülni? Sajnos a leletetről készült fotót így tudom elküldeni. Link:...
Mikor kell gyanakodni?
56. éves értelméségi nő vagyok vezető beosztásban. Az utóbbi időben jelentős memóriavesztést érzékeltem. Egyes megbeszélések, bizonyos...