Cukorbetegség megelőzése, terhesség

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Táplálkozási tanácsot szeretnék kérni.Édesanyám és nagymamám is cukorbeteg, így gondolom a hajlamom nekem is megvan rá.Szoktam mérni a vércukromat, és szerencsére eddig még nem volt magas, de persze félek tőle.Egy hónappal ezelőtt kiiktattam az étrendemből a cukrot, fehér lisztet, kenyeret, krumplit, rizst, édességeket, cukros üdítőket.Kb.12kg túlsúlyom volt, ezt szerettem volna leadni, mielőtt teherbe esem.Nagy örömömre már teherbe is estem:) (még csak öt hetes terhes vagyok).Sok salátát eszem, sovány húst, halat, tojást, és búzakorpát, valamint Elevitet szedek, C-vitamint, kalciumot, magnéziumot. A négy hét alatt fogytam 4 kg-ot, kb.pont egy kg-ot hetente. A kérdésem az lenne, hogy ha továbbra is ezt az étrendet tartom, az veszélyes lehet-e a terhességre, árthatok-e a babának? Be kell-e iktatnom az étrendembe más szénhidrátot, kell- e feltétlenül a cukor, vagy elég annyi szénhidrát, amennyit zöldséggel, gyümölccsel a szervezetembe viszek? És baj-e ha folytatódik a heti egy kg-os fogyás? Köszönettel egy újdonsült kismama

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

Tisztelt Kérdező!

Terhességben nem ajánlatos az éhezés, úgyhogy azt  el kellene kerülni.
Szénhidrát fogyasztása szükséges, a kiegyensúlyozott táplálkozás része, a szervezetünknek szüksége van  rá. Ebből nyeri közvetlenül az energiát.
Optimális akkor a táplálkozás, ha a táplálék össz kalóriatartalmának 50%-a szénhidrátból, 20 %-a fehérjéből, 30%-a zsírból  áll.


Terhességben nem ajánlatos 140 g alatti szénhidrátfogyasztás, valamint 1500 kcal alatti energiabevitel. Ajánlatos a napi táplálékot 3 főétkezésre és 3 köztiétkezésre elosztani, hogy elkerüljük az éhezést. A szénhidrátokon belül fontos a komplex szénhidrátfogyasztás előtérbe helyezése, nagy rosttartalommal. Azaz a finomított cukrok kerülése, a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiörlésű gabonafélék fogyasztása.
Ha figyel a rendszeres étkezésre, a szükéges kalória-és szénhidrátbevitelre, elkerüli az éhezést, és emellett fogyást észlel, akkor az nem káros a babára. Sok sikert kívánok!

 

Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. április 16., 11:01; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 10:50
Kérdések és válaszok: Demencia
Időskori demencia, vagy...
Tisztelt Doktornő! Édesanyám koponya CT eredménye érdekelne. "C. II. csigolyától a koponyatetőig natív sorozat. A középvonali képletek helyzete...
Quetiapine szedése
Édesanyám demenciában szenved, egy otthonban él, állandó felügyelet alatt. A pszichiáter július elején quetiapine gyógyszert írt elő, mert nagyon...
Nagyon nagy a baj?
Kérem segítsenek, kétségbe vagyok esve. Édesanyám le fog épülni? Sajnos a leletetről készült fotót így tudom elküldeni. Link:...
Mikor kell gyanakodni?
56. éves értelméségi nő vagyok vezető beosztásban. Az utóbbi időben jelentős memóriavesztést érzékeltem. Egyes megbeszélések, bizonyos...
Deminencia otthoni kezelése
94 éves Édesanyám másfél éve elesett a lakásban. bordatöréssel volt néhány napig korházban. A zárójelentésen szerepel hogy demens. Azóta otthon...