Alzheimer betegség kezelése

Kedves Dr. Úr/Dr.Nő! Anyukám AD+vasculáris demenciában szenved immár 7 éve. Jelenleg azt Alzheimer betegség középsúlyos stádiumában van. Eddig esténként Donepezil Orion-t szedett 5 mg adagban. Szeretném megkérdezni, hogy régóta nem-e kellett volna már a dupláját szednie ennek az adagnak, ill. nem lenne hatékonyabb az Exelon-tapasz? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kalóczkai Andrea válasza a demencia témában

Kedves Kérdező! Ha nincs javulás az adott donepezil adaggal, akkor fel kell emelni napi 10mg-ra a szedést, amennyiben nincs mellékhatás. Az Exelon tapasz hatékonyságát nem lehet egy az egyben összehasonlitani a donepezil tablettával. Az Exelon tapaszban lévő rivasztigmin hatóanyag kéttős hatásmechanizmust nyújt. Mindkét gyógyszernél az acethylcholin szintet szeretnénk emelni az agyban. A gyógyszer hatóanyaga ennek az anyagnak a lebontását gátolja, ezzel emeli a szintet az agyban. Az acethylclholin az emlékezeti funkciókban is nagy szerepet játszik. A rivasztigminben két bontást gátló enzim van, ennyivel talán több a hatása, valamint a bőrről való felszivódás is biztosabb. Az Exelon tapasz azonban sokkal drágább.

Kérdés: 2012. október 20., 23:26; Megválaszolva: 2012. október 28., 19:49
Kérdések és válaszok: Demencia
Megmondjam Neki?
Tisztelt Dr. Fehér Gergely, tisztelt Doktor Úr! A véleményét, tanácsát szeretném kérni. Anyai Nagynénémnél 2020. augusztusában...
Időskori demencia, vagy...
Tisztelt Doktornő! Édesanyám koponya CT eredménye érdekelne. "C. II. csigolyától a koponyatetőig natív sorozat. A középvonali képletek helyzete...
Quetiapine szedése
Édesanyám demenciában szenved, egy otthonban él, állandó felügyelet alatt. A pszichiáter július elején quetiapine gyógyszert írt elő, mert nagyon...
Nagyon nagy a baj?
Kérem segítsenek, kétségbe vagyok esve. Édesanyám le fog épülni? Sajnos a leletetről készült fotót így tudom elküldeni. Link:...
Mikor kell gyanakodni?
56. éves értelméségi nő vagyok vezető beosztásban. Az utóbbi időben jelentős memóriavesztést érzékeltem. Egyes megbeszélések, bizonyos...