Mit kell tenni máj rákdagnat esetén?

1997-ben mellrákja volt a nejemnek, egyik mellét leműtötték. Kapott röntgensugárzást és kemoterápiát is néhány alkalommal. 2011-ig tünetmentes volt, most 4cm-s daganatot találtak a máján. Azt mondta a kezelőorvosa ismét kemoterápiát kell kapnia. Kérdésem nem lenne jobb inkább kioperálni? (lézerkés) A kemoterápia úgy tudom ebben a korban már veszélyes beavatkozás.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Katalin válasza májrák, emlőrák témában

Kedves Hozzátartozó,

A 14 évvel ezelőtt kezelt emlődaganat

áttétéről van szó?

Bár lehetséges, de pontos képalkotó vizsgálatok, státusz felmérés, laborvizsgálat lenne feltétlenül szükséges.

Máj MR és vagy célzott CT vezérelt biopsia - mintavétel a májból, hogy megbizonyosodhassunk a jelenlegi pontos helyzet felől.

Minenképpen forduljanak onkológus szakorvoshoz és kérdezzék meg: van-e valahol máshol is daganat, a máj mintavétel szövettani leletét tisztázni kell, labor, onkológiai mutatók-CEA, CA 15-3, AFP, CA19-9 onkomarker vizsgálat eredménye mit mutat, onkológiai bizottság bemutatás és annak döntése...a beteg állapota, mellékbetegségei.

Minden fontos, tisztázni kell.

Természetesen a műtét - májresekció is szóba jöhető lehetőség gondos kivizsgálásokat követően.

Üdvözlettel

dr. Molnár Katalin

Kérdés: 2011. október 16., 13:09; Megválaszolva: 2011. október 18., 11:28
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Mi az elegendő mennyisége a...
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett