Sutent-hipoglikémia

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Édesanyámnál (55 éves) 2009 decemberében diagnosztizálták a GIST nevű betegséget. A tumor nagy részét és a bél egy szakaszát (sajnos pontos adatok jelenleg nem állnak rendelkezésemre) műtéti úton eltávolították, a kiújulás ellen (? ) valamint az áttétek miatt eleinte a GLIVEC, majd miután ez nem hozta a várt eredményt a SUTENT nevű készítményt alkalmazták, ezt szedi most is. Az áttétek növekedése (májon) a CT-vizsgálatok eredményei szerint csökken, és úgy gondolom, édesanyám kezelése az onkológusa által rendben zajlik, rendszeresen jár kontrollra, vizsgálatokra. Az egyetlen kérdés, amire eddig nem találták a választ, az a gyógyszer szedési szüneteiben fellépő, egyre gyakoribb hipoglikémia. A gyógyszer szedése közben édesanyámnál mellékhatás nem tapasztalható (olyankor erős, normál életet él, és dolgozik) azonban a szünetekben a 2. 3. naptól kezdődően rendszeresen ismétlődő eszméletvesztés következik be, általában a hajnali órákban, vagy reggel. Édesanyám meglepően jó étvágya ellenére is az orvosok eddig a még gyakoribb táplálkozást javasolták (éjszakánként IS 1-2 óránként órára ébred, és éjjelente 4-5 féle ételt szükséges ennie) , mindezek ellenére a szünet 5-6. napjára szinte minden alkalommal súlyosbodik a helyzet, és a "szünet" fennmaradó napjait kórházban tölti (ahol szintén, a Glucosum infúzió ellenére is gyakran kómába esik) . Mostanra ezek az esetek rohamszerűvé (rángatózással, eszméletvesztéssel jár, nyelve szétharapva) váltak, és nagyon legyengítik a szervezetét. A fent leírtak miatt kérném a segítségét, és szeretném megkérdezni, van-e tudomás hasonló esetről (az onkológus is meglepődött, hogy pont a gyógyszer szedésekor van jobban, és a szünetekben gyengül) , illetve javasol-e bármi más megoldást, mint az óránkénti-kétóránkénti evést. (Laikusként azt gondolom, alvásra és pihenésre éppúgy szüksége van a beteg szervezetnek, mint a szénhidrátokra) . Kérem, amennyiben bármilyen ötlete, javaslata van, ossza meg velünk, sagítségét és fárodozását előre is nagyon köszönöm.

Dr. Molnár Katalin válasza daganat témában

Kedves aggódó Hozzátartozó,

A Sutentet gondolom 4 hétig szedi a beteg, 2 hét szünet, nem tudom milyen dózisban szedi a gyógyszert, de a súlyos problémák - paraneopláziás hypoglykémia - mert a beteg nem kap gyógyszert-jelentkeznek, így fel kellene vetni az onkológus irányába a kérdést, hogy a fele dózist szedné folyamatosan hat hétig, amennyiben a mellékhatások nem jelentkeznének, legalább 3 kúrát így, majd szünet és megfigyelni a beteget az onkológiai osztályon.

Amennyiben viszont a Sutent gyógyszer mellékhatásáról van szó, mely éppen a lebontás hosszúsága miatt a gyógyszert nem szedő időszakban jelentkezik, akkor tovább kellene vizsgálni a beteget: a sutent a pajzsmirigy működését is befolyásolja, alulműködést idézhet elő, több probléma összessége is jelentkezhet egyidejűleg.Epilepsia és hasnyálmirigy gyulladás mellékhatást is kiválthat e gyógyszer. Ha a felsoroltakat a belgyógyász kizárja, marad a tüneti kezelés -a hiányzó cukor pótlása- ami történik is.

Vannak azonban cukorbetegséget -emelkedett cukorszintet előidéző gyógyszerek, pl.a szteroidok-dexamethazon, mivel általános gyulladáscsökkentő hatása van a hasnyálmirigy gyulladását csökkentené és itt kívánatos mellékhatása a gyógyszernek a vércukorszint növelése.

Remélem segítettem, várom visszajelzésüket.

Üdvözlettel dr. Molnár Katalin

Kérdés: 2011. augusztus 16., 23:08 ;Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 14:52
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
sugárzás, kemoterápia
Végbél baloldali, főként éjszaka jelentkező, erős fájdalommal mentem proctologushoz, előzetesen voltam béltükrözésen, diagnózis - idegenszövet...
daganat
Jó napot! Édesanyám 54 éves és az alsó medián csecsemőfőnyi daganatot találtak nála. Azt mondták, hogy jóindulatú. Arra lennék kíváncsi, hogy...
Tokáttörés?
Tisztelt Doktor úr/Nő. Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy édesanyám áttétes daganatos. Már mint a leletekből kiderült tokáttörés történt....
Segítség kérés!
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nem sok információval tudok szolgálni de remélem tudnak segíteni. Édesapám köldöke alatt érzékelt egy mogyoró...
Áttétek?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Édesanyámnak 4 éve II/B. stádiumú méhnyakrákja volt, melyet nem műtöttek, az orvos akkor azt mondta, édesanyám...