• Végbélrákot okoz-e a székrekedés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az aranyeres és székrekedési probléma (a súlyosabb változata) okoz-e végbélrákot?

        WEBBeteg szakértő válasza a székrekedés témában

        A vastagbélrák kialakulásában  a következő tényezőknek tulajdonítunk szerepet:

        • örökletes tényezők (genetikai eltérések, családi halmozódás)
        • táplálkozási szokások: rostszegény, zsír- és fehérjedús táplálkozás
        • a rák fokozott kockázatával járó megbetegedések: vastagbél polypok, krónikus gyulladásos bélbetegségek.

        A aranyér betegség nem jár fokozott kockázattal, de a székrekedés - azáltal, hogy a meglassult bélmozgások miatt az étkezéssel bevitt káros anyagok hosszabb ideig kerülnek kapcsolatba a bélnyálkahártyával - rizikófaktornak tekinthető. Ezért javasolt a bő folyadék, rostbevitel és a testmozgás. Ez a három tényező együtt rövidíti a béltartalom áthaladási idejét, illetve az étkezési rostok megkötik a potenciálisan káros anyagokat.

        Dr. Plósz János  gastroenterológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-03-28 17:21:26; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: